Μέχρι πριν λίγους μήνες, οι αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ή και εταιρικά ομόλογα αποτελούσαν κάτι το φυσιολογικό, κάτι το συνηθισμένο. Άλλωστε, οι κεντρικές τράπεζες εφάρμοζαν μια συντονισμένη και ultra-χαλαρή νομισματική πολιτική, με στόχο την τόνωση της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊου. 

Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις τείνουν προς εξαφάνιση. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 100 έναντι των τουλάχιστον 4.500 που κυκλοφορούσαν ακριβώς πριν έναν χρόνο. 

Number of negative-yielding securities falls as inflation pushes rates higher

Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε άμεση άρση των μέτρων στήριξης και διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με πρώτη και καλύτερη τη Federal Reserve, η οποία σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%). 

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Ιούνιο), αλλά και στην Ασία, όπου ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν στρατηγική.  

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.   

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, χθες το 10ετές κρατικό ομόλογο της Γερμανίας σκαρφάλωσε στο 1% (υψηλό 7ετίας), των ΗΠΑ στο 3% (υψηλό 4ετίας) και της Ελλάδας το 3,4% (υψηλό 3ετίας), κάτι που συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του τι μέλλει γενέσθαι στις διεθνείς αγορές. 

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα

Τα σενάρια φουντώνουν, ο κύριος Παντελής είναι «μπελαλής», η Αττική Οδός που… μιλάει γαλλικά και το διαμάντι της Ύδρας

Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Από το λουκέτο στην περιπέτεια των πλειστηριασμών