Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού σημείωσαν πτώση αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά  3,5% σε ετήσια βάση και 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, που είναι ευμετάβλητα, ο βασικός ΔΤΚ επιταχύνθηκε επίσης κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,7%. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός  στην Κίνα επιβραδύνθηκε στο 0,1% τον Μάρτιο από 0,7% τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέβαινε 0,4% τον Μάρτιο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Στο ταμπλό, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,6%, ενώ ο δείκτης CSI 300 στην ηπειρωτική Κίνα κινήθηκε κοντά στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας επανήλθαν στις συναλλαγές μετά από αργία, με τον Kospi να αντιστρέφει τις προηγούμενες απώλειες και να σημειώνει άνοδο 0,15%, αν και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ήταν οριακά κάτω από την επίπεδη γραμμή. Τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας σημείωσαν συντριπτική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη, γεγονός που πιθανότατα δυσχεραίνει τις προσπάθειες του νυν προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ και του συντηρητικού κόμματός του να προωθήσουν το νομοθετικό τους πρόγραμμα.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,35% στις 39.442,63 μονάδες, αλλά ο ευρείας βάσης Topix ανέτρεψε τις απώλειες και κέρδισε 0,15%, κλείνοντας στις 2.746,96 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,44% στις 7.813,6 μονάδες, διακόπτοντας ένα τριήμερο κερδοφόρο σερί.

Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν πτώση καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατακόρυφα, με τον Dow Jones να ηγείται των απωλειών και να σημειώνει πτώση 1,09%.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,95%, με τους δέκα από τους 11 τομείς του S&P 500 να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο Nasdaq Composite βυθίστηκε κατά 0,84%.

Το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου ξεπέρασε το 4,5%, ενώ οι αποδόσεις του 2ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκαν κοντά στο 5%.

Διαβάστε ακόμη

Aυξήσεις παροχών €500 εκατ. σε συνταξιούχους και αγρότες το 2025

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανεκκίνηση στο ελληνικό Δημόσιο – Τα έργα των δεκάδων εκατ. και οι εταιρείες

«Πετράκης»: Άλλαξε χέρια ένα κέντρο της αγοράς υποδημάτων στην Αθήνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ