Σε αρνητικό πρόσημο κινούνται τα περισσότερα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, οικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα.

Όπως έγινε γνωστό, σε υψηλά επτά μηνών σκαρφάλωσε ο σύνθετος PMI Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στις 50,3 μονάδες έναντι 49,3 του προηγούμενου μήνα. Την ίδια ώρα, ο ο PMI υπηρεσιών της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στις 50,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 49,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, σε υψηλό 6 μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,13%  στις  458,59 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου χάνουν 1,1%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κερδίζουν 0,8%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue chips σημείωσε ισχυρές επιδόσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών που ανακοίνωσαν αποφάσεις που αναμένονταν από την αγορά.

Ο βρετανικός FTSE 100 με  άνοδο 0,28%, ο γερμανικός DAX με απώλειες 0,64%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,21%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,41%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με οριακή άνοδο 0,01%

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και έδωσε το σήμα για νέα ανάλογη αύξηση εντός του Μαρτίου, δεσμευόμενη να συνεχίσει την ίδια πορεία ώστε να καμφθεί ο πληθωρισμός.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, η διαφορά όμως είναι ότι άφησε να εννοηθεί ότι το τέλος της σύσφιξης είναι κοντά.

Την Τετάρτη τέλος η αμερικανική Fed αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια ένδειξη ότι θα σταματήσει άμεσα τη νομισματική σύσφιξη.

Διαβάστε ακόμη:

Attica Bank: Σε ρότα εξυγίανσης με Thrivest – αντί Ellington – στο «τιμόνι»

Πάνω κι από το 2019 τον Ιανουάριο ο τουρισμός στην Αθήνα

Αλεξανδρούπολη: Λειτουργικά κέρδη 100  εκατ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η νέα μονάδα των ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-Κοπελούζου