Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι δείκτες της Wall Street, τη στιγμή που οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο «θρίλερ» της Credit Suisse, αλλά και γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 372 μονάδες ή 1,17% και έκλεισε σε 32.246 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξήθηκε 1,76% στις 3.960 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, διευρύνθηκε 2,48% και στις 11.717 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επήλθαν εν μέσω της ευρύτερης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, μετά τις έντονες ανησυχίες για την Credit Suisse. Η μεγάλη βουτιά της Τετάρτης ανάγκασε τη διοίκηση να ζητήσει ένεση ρευστότητας έως 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB), διασφαλίζοντας την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών.

Σήμερα, στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας η μετοχή της Credit Suisse κέρδισε 19, σβήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών (-24%). Στην αμερικανική αγορά, δε, η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε κατά περίπου 2%, στον απόηχο της πτώσης κατά 14% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πέραν της Credit Suisse, ωστόσο, οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν και τις προκλήσεις του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τις περιφερειακές τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής. Ο σχετικός δείκτης ανακάμπτει κατά σχεδόν 2% σήμερα, με τη μετοχή της First Republic Bank μετά από απώλειες που έφτασαν ακόμα και το 33%, βρέθηκε να κερδίζει 9,98%.

Λίγο νωρίτερα είχε καταστεί γνωστό ότι η διοίκηση της μικρής τράπεζας από το Σαν Φρανσίσκο εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης σε κάποιο μεγαλύτερο ίδρυμα, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία επιδεινώθηκαν αισθητά μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων κάποιες τράπεζες στην ΕΕ (upd)

Credit Suisse: Πώς οδηγήθηκε στην κρίση ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλούτου παγκοσμίως

Λίντνερ: Η Γερμανία διαθέτει σταθερό τραπεζικό σύστημα και αποτελεσματική εποπτική Αρχή