Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη First Republic που ενώ έβλεπε τη μετοχή της νωρίτερα να «βουλιάζει» κατά 36%, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι μελετά τις «στρατηγικές επιλογές» για το μέλλον της, συμπεριλαμβανομένης και πιθανής πώλησής της, πιθανή συμφωνία τη σώζει προς ώρας.

Η μετοχή σημείωσε αισθητή ανάκαμψη αφού η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλέστηκε πληροφορίες  σύμφωνα με τις οποίες άλλες μεγάλες τράπεζες επιχειρούν να βοηθήσουν τη First Republic, ενώ πλέον δεν αποκλείεται συμφωνία 30 δισ. δολαρίων σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της τράπεζας, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Bloomberg.

Τo δημοσίευμα αναφέρει ότι στις συζητήσεις περί συμφωνίας συμμετέχουν τράπεζες όπως η JPMorgan, η Citigroup, η Bank of America, η Wells Fargo& Co, η Morgan Stanley και σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, επιχειρούν να βοηθήσουν τη First Republic συζητώντας διάφορες λύσεις όπως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η εξέλιξη αυτή έβαλε φρένο στην ισχυρή πτώση που είδε η μετοχή της First Republic αυτές τις μέρες, ενώ είχε διαγράψει περισσότερα από 17 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της τον τρέχοντα μήνα εν μέσω φόβων από την κατάρρευση τριών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της SVB.

«Η μοναδική στρατηγική ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για τη στήριξη της καταθετικής βάσης της First Republic σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει την τράπεζα σε λειτουργία», έγραψε αναλυτής του Bloomberg.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα Πέμπτη λίγο μετά την έναρξη των επίσημων συναλλαγών στη Wall Street, η μετοχή της τράπεζας έχανε σχεδόν 30%, υποχωρώντας προς τα 23 δολάρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι συνολικές απώλειες της First Republic Bank υπερέβησαν το 30%, καθώς πολλοί επενδυτές φοβήθηκαν ένα πιθανό ντόμινο καταρρεύσεων στα περιφερειακά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό τον λόγο, η διοίκηση της First Republic αναγκάστηκε την Κυριακή να λάβει επιπρόσθετη ρευστότητα τόσο από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, δηλαδή τη Federal Reserve, όσο κι από την JP Morgan Chase. 

Στον απόηχο της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι επενδυτές σε όλο τον τραπεζικό κλάδο παρακολουθούν με αγωνία κάθε εξέλιξη εν μέσω της αναταραχής στους περιφερειακούς δανειστές των ΗΠΑ, καθώς και των εξελίξεων γύρω από την Credit Suisse.

Είναι σημαντικό δε, ότι η μετοχή της ελβετικής τράπεζας ανέκαμψε την Πέμπτη, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει ένα σωσίβιο ρευστότητας στην Credit Suisse,  κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν χθες Τετάρτη και έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο –24,24%.

Διαβάστε ακόμη:

Μετά την ΕΚΤ η ώρα της Fed: Τι θα αποφασίσει για τα επιτόκια

Κομισιόν: Πράσινη ενέργεια made in the EU – Αυτές είναι οι προτάσεις

ΟΗΕ: Η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού υπονομεύει την πρόσβαση σε ασφαλές νερό για όλους (διαγράμματα)