Στη στρατηγική μετοχών, στις βασικές προκλήσεις και στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις μετοχές στέκεται η J.P. Morgan και εξηγεί ότι τις προηγούμενες εβδομάδες η ομάδα των στρατηγικών αναλυτών της δέχθηκε πολυάριθμα τηλεφωνήματα από Αμερικανούς και επενδυτές από όλον τον κόσμο, οι οποίοι είναι bearish (πτωτικοί) για την Ευρώπη.

Το βασικό ερώτημα των επενδυτών είναι γιατί η Ευρώπη δεν υποχωρεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ. Όλα συνηγορούν σε αυτό, αφού οι θέσεις short στην Ευρώπη είναι σημαντικές σε σχέση με τις άλλες περιοχές και η έλλειψη long θέσεων είναι στα υψηλότερα επίπεδα που υπήρξαν ποτέ σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς.

«Υπό το πρίσμα όλων αυτών, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σε τοπικό νόμισμα η Ευρώπη έχει υποχωρήσει κατά 16%, έναντι του S&P 500 που έχει υποχωρήσει κατά 18%. Επομένως, είναι η Ευρώπη ένα σαφές short; Το βασικό μας σενάριο είναι για ύφεση της Ευρωζώνης, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη προσφέρει μόνο πτωτικές τάσεις, καθώς:

1)     Η άποψή μας παραμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα κινηθούν χαμηλότερα, δεδομένης της καλής προόδου στην αναπλήρωση των αποθηκών, του νέου υγροποιημένου αερίου (LNG) που έρχεται, καθώς και της ήδη μειωμένης κατανάλωσης, και επομένως ότι αναγκαστικές διακοπές λειτουργίας είναι απίθανες.

2)     Η Ευρωζώνη έχει ιστορικά υψηλό beta στην πορεία προς τα κάτω, εν μέρει καθώς οι τράπεζες και η περιφέρεια θα λειτουργήσουν ως αδύναμος κρίκος, αλλά αυτή τη φορά, οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και τα spreads της περιφέρειας δεν αναμένεται να έχουν άτακτη διεύρυνση χάρη στο στήριγμα της ΕΚΤ.

3)     Τα κέρδη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα από ό,τι συνήθως και μια πιθανή ύφεση θα μπορούσε να είναι επιφανειακή, δεδομένου ότι οι ανθεκτικές τιμές των κατοικιών και η αγορά εργασίας της ΕΕ που δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή.

4)     Η δημοσιονομική ώθηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη από ό,τι αλλού.

5)     Η ΕΚΤ αναμένεται να είναι λιγότερο επιθετική από τη Fed.

6)     Το discount στο δείκτη αποτίμησης P/E της Ευρωζώνης σε σχέση με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο όσο τώρα, με πολύ μικρές τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές από την πλευρά των επενδυτών», επισημαίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.

«Από την άποψη της ευρύτερης αγοράς, η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας ήταν απογοητευτική, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η άποψη για κορύφωση του πληθωρισμού και, κατά συνέπεια, η πιο ισορροπημένη στάση της Fed μετά την αύξηση του Σεπτεμβρίου, έχει πέσει έξω. Οι δείκτες τιμών είναι μειωμένοι και σε σύγκριση με αυτό που τιμολογείται σήμερα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, η Fed είναι απίθανο να γίνει πιο “γερακίσια”», συμπεραίνει η JPM.

Τα σενάρια, οι καταλύτες και οι στόχοι

Στο ανοδικό σενάριο, η ισχυρή ανάκαμψη στην Κίνα και η ταχεία υποχώρηση στον πληθωρισμό θα είναι τα θετικά σήματα, ενώ το αρνητικό σήμα θα είναι τυχόν περαιτέρω γερακίσια Fed. Στο βασικό σενάριο, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και θα παραμείνει και η αντιστάθμιση της δημοσιονομικής πολιτικής. Στο πτωτικό σενάριο, η επιθετική σύσφιξη της Fed και το λάθος πολιτικής καραδοκούν και παράλληλα δεν υπάρχει σαφής ανάκαμψη στην Κίνα.

Οι συστάσεις είναι οverweight για τα financials, καθώς ο κλάδος φαίνεται φθηνός, τα κέρδη βελτιώνονται και μπορεί να επωφεληθεί από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Το ίδιο για τους κλάδους της ενέργειας και των ορυχείων, καθώς και οι δύο τομείς έχουν μείνει πίσω από την κίνηση των τιμών τοις μετρητοίς (spot) των εμπορευμάτων και θα πρέπει να επωφεληθούν από το ασθενέστερο δολάριο και την καλύτερη ρευστότητα στην Κίνα και τέλος underweight στον κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι στόχοι που θέτει η τράπεζα είναι: για τον ευρωπαϊκό δείκτη της Ευρωζώνης MSCI EMU ο στόχος είναι στις 230 μονάδες ή 6% μέχρι τέλος του έτους, για το βρετανικό δείκτη FTSE 100 στις 7.300 μονάδες ή 4%, για τον δείκτη MSCI EUROPE στις 1.680 μονάδες ή 4% και για τους δείκτες DJ EURO STOXX 50 στις 3.620 και +5% και για τον δείκτη βαρόμετρο στην Ευρώπη DJ STOXX 600 στις 430 μονάδες και 8%.

Διαβάστε ακόμα:

Πληθωρισμός – ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, άλμα 12% στις τιμές

Νέος γύρος πιέσεων στο ευρώ – Υποχωρεί στο $0,97

Πετρέλαιο: Στάση για μερικές… «ανάσες» – Διορθώνει από τα υψηλά 5 εβδομάδων