To πλαφόν των $60/βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που εφαρμόζει η Ε.Ε., το γκρουπ των G7 και η Αυστραλία, θα λειτουργήσει παρά τις απειλές της Μόσχας, σύμφωνα με τα ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάσει του νέου πλαφόν αυτού το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, οι ασφαλιστικές του γκρουπ των G7 και της Ε.Ε. δε θα ασφαλίζουν φορτία ρωσικού πετρελαίου τα οποία πωλούνται για άνω των $60/βαρέλι.

Ως ανταπάντηση, το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως η Ρωσία δε θα εξάγει πετρέλαιο σε χώρες οι οποίες συμμορφώνονται με το πλαφόν αυτό, ενώ δήλωσε έτοιμο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας έτσι ώστε να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων της.

Επιπροσθέτως, η χώρα φαίνεται πως έχει συγκροτήσει έναν «σκιώδη στόλο» εκατοντάδων πεπαλαιωμένων τάνκερ Aframax και Suezmax ο οποίος θα επιτρέψει στη Μόσχα την πώληση του πετρελαίου της χωρίς την ανάγκη ασφάλισης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου στο CNBC, «αυτό το πλαφόν πρόκειται να επιτύχει το στόχο του. Πρόκειται για το σωστό μήνυμα τη σωστή στιγμή».

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα, έως τώρα, ερωτήματα είναι ο ρόλος που θα παίξουν η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες έχουν αυξήσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και οι οποίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να συμμορφωθούν με το πλαφόν αυτό. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Πετρελαίου της Ινδίας, μάλιστα, «το πλαφόν δε μας ανησυχεί. Δε θα επηρεάσει τις κινήσεις μας».

Με την άποψή του διαφωνεί ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο λε Μερ ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε πως «πιστεύω πως το πλαφόν είναι μία καλή ιδέα την οποία πρέπει να δοκιμάσουμε. Θα μελετήσουμε τις επιπτώσεις του και την εφαρμογή του».

Η άποψη των αναλυτών

Η αυξομείωση του πλαφόν θα μελετηθεί εκ νέου στις αρχές του 2023, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή «θα λάβει χώρα περιοδικά και θα κυμαίνεται τουλάχιστον 5% υπό του μέσου όρου των τιμών ρωσικού πετρελαίου στις αγορές», βάσει των όρων της συμφωνίας.

Αν και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως το πλαφόν αυτό θα σταθεροποιήσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, οι αναλυτές φαίνεται πως δεν είναι πεπεισμένοι.

Σύμφωνα με ανάλυση του Mitsubishi UFJ Financial Group «το μέγεθος και η επίδραση του πλαφόν παραμένουν αμφιλεγόμενα. Αμφιβάλλουμε όσον αφορά την επιτυχία του».

Υπάρχει κίνδυνος πως τα κράτη τα οποία εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο θα το μεταπουλήσουν στην Ευρώπη σε αυξημένες τιμές, κάτι το οποίο σημαίνει πως η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει έσοδα ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο για το πάλαι ποτέ σχετικά φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

«Η εφαρμογή πλαφόν δε θα μειώσει το 100% της ροής του ρωσικού πετρελαίου προς την ευρωπαϊκή αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά η Αντζελίνα Βαλάβινα, επικεφαλής του τομέα EMEA Natural Resources and Commodities στο Fitch Group σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Παράθυρο» (ηλεκτρονικό) για να μπουν περισσότεροι σε ρύθμιση

Το σενάριο Τσίπρα για ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, οι φουρτούνες του Νίκου, οι προκαταβολές και οι βίλες στο Ελληνικό και η κουκουβάγια του Πηλαδάκη

Domes Resorts: Φέρνει στην Κέρκυρα το πρώτο «Domes Maison» σε ένα διατηρητέο του 1903 (pics)