Η JP Morgan όχι μόνο βλέπει αξία στις εγχώριες τράπεζες αλλά εκτιμά ότι η μακροοικονομική ανάκαμψη στηρίζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

«Όλα τα σημάδια υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα αφήνει πλέον οριστικά πίσω της τη “χαμένη δεκαετία” και έχει εισέλθει σε μια πολυετή περίοδο υψηλότερης ανάπτυξης», εξηγεί η τράπεζα, και τονίζει ότι περισσότερα από 200 νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις πέρασαν μέσω του κοινοβουλίου από το καλοκαίρι του 2019, που περιλαμβάνουν τομείς όπως η αγορά εργασίας, τους φόρους, το συνταξιοδοτικό σύστημα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον τραπεζικό τομέα.

Η ανάκαμψη από την πανδημία ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και εμφανώς και καλύτερη από τους ομολόγους της ΕΕ, επισημαίνει η JPM. Η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος ύψους 60 δισ. ευρώ (32% του 2019 ΑΕΠ) «Ελλάδα 2.0» του εγχώριου προγράμματος RRF έχει ξεκινήσει και αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 7% μονάδες στο ΑΕΠ έως το 2026, με την κυβέρνηση να εισπράττει 1,9% μονάδες συνεισφορά για το φερινό οικονομικό έτος.

Με αυτή τη δυναμική, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη φιλοδοξία της να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Όλα αυτά οδηγούν σε ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης για τον τραπεζικό τομέα, με τις ακαθάριστες νέες χορηγήσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να φθάσουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2024 από 8% το 2019. Αυτό μεταφράζεται σε 6% μέση ετήσια ανάπτυξη (CAGR) στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων το 2021-2024. “Σημειώνουμε ότι η αγορά και οι δικές μας παραδοχές βλέπουν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από τον εταιρικό τομέα, με μικρή έως καθόλου ανάκαμψη στην αύξηση των καταναλωτικών δανείων”, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Το στοίχημα του MSCI Greece

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του δείκτη MSCI Greece δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Οι ελληνικές τράπεζες είναι εγκατεστημένες και ρυθμιζόμενες στην Ευρωζώνη, αλλά αποτελούν μέρος του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών (EM), άρα με δυνατότητα να προσελκύσουν μεγαλύτερη προσοχή τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από τους επενδυτές των αναδυόμενων χωρών. «Βλέπουμε αυξανόμενο ενδιαφέρον ιδίως από τα κεφάλαια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικές επιπτώσεις και τη σχετικά καλύτερη τοποθέτηση των ελληνικών τραπεζών στο περιφερειακό πλαίσιο», καταλήγει η JPM.

Tα μερίσματα των τραπεζών

Η διανομή κεφαλαίου είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο και ίσως το μεγαλύτερο μήνυμα της ελληνικής επιστροφής των τραπεζών στην κανονικότητα, θεωρεί η ομάδα ανάλυσης της τράπεζας. “Η φιλοδοξία των τραπεζών είναι να επιστρέψουν στη διανομή κεφαλαίου, με τη Eurobank και την ΕΤΕ να έχουν ως στόχο να καταβάλλουν τουλάχιστον το 20% των κερδών τους το συντομότερο δυνατόν, και ήδη από το φετινό οικονομικό έτος”, συνεχίζει η τράπεζα. Με τους δείκτες NPE να πλησιάζουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τα επίπεδα κεφαλαίου να φαίνονται υγιή (FY23 FLB3 CET1 16,0% για την ΕΤΕ και 14,2% για τη Eurobank), η JPM πιστεύει ότι είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, και υπολογίζει ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έως και 30% πληρωμή, το οποίο θα μεταφράζεται σε απόδοση 5% και 3,5% το 2023 για την Eurobank και την ΕΤΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια το King Lodge και το Larissis Station (pics)

Μητσοτάκης προς Γάλλους επιχειρηματίες: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει (pics)

Η μεγάλη «βουτιά» των crypto – Γιατί πανικοβάλλονται οι επενδυτές (πίνακας + pic)