Σύσταση να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα δίνει στους επενδυτές ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος JP Morgan, καθώς εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα η Ελλάδα είναι πιθανό να ξαναβγεί στις αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα spreads.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, το 7ετές και 10ετές ομόλογο πρόσφεραν σχετικές υπεραποδόσεις στην καμπύλη και διόρθωσαν τη σχετική τους φθηνή αποτίμηση.

Ττις επόμενες εβδομάδες ο επενδυτικός οίκος αναμένει από τα εγχώρια ομόλογα και spreads να επανέλθουν σε αυτά τα επίπεδα, είτε μέσω μιας νέας έκδοσης (εντός δευτέρου τριμήνου) είτε μέσω του κάποιου υφιστάμενου τίτλου, που θα μπορούσε να επηρεάσει τα spreads.

Τον Φεβρουάριο ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος είχε συμβουλεύσει τους πελάτες του να ανοίξουν long θέσεις στα ελληνικά 7ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Το συγκεκριμένο trade δίνει κέρδη 8,5 μονάδων βάσης από τότε, με αποτέλεσμα η JP Morgan να συστήνει τώρα το κλείσιμό του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το spread θα υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα των 113 μ.β στις 100 μ.β τον Ιούνιο, και στις 90 μ.β τον Σεπτέμβριο ενώ προς το τέλος του έτους, αναμένεται να κινηθεί στις 100 μ.β, στο πλαίσιο μίας γενικότερης αύξησης των spreads στην Ευρώπη.

Η JP Morgan εκτιμά πως το εγχώριο ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 174 δισ. ευρώ το 2021, και αναμένει ανάπτυξη 5% για την ελληνική οικονομία. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 6,3% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6%, με το χρέος να φτάνει στο 201% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο θα είναι της τάξης του 6,4% και η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 16,7%.

Ο οίκος συνεχίζει να διατηρεί θετικό outlook για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λόγω της ευνοϊκής προσφοράς έναντι των αγορών της ΕΚΤ, των «εποικοδομητικών» μακροοικονομικών προοπτικών και της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος.

Διαβάστε ακόμα:

Έλληνες και Σουηδοί εφοπλιστές: Ζητούν από την ΕΕ τη δημιουργία ειδικού “πράσινου” ταμείου

Panorama: «Ο σύζυγος της επιτρόπου Υγείας Κυριακίδου ύποπτος για διαφθορά»

Αποκλειστικά μέσω ΧΑ οι εκποιήσεις μετοχών