Τριγμοί έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στο παγκόσμιο ράλι των μετοχών με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, την αύξηση των ενεργειακών τιμών και την εντεινόμενη ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας να είναι ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάσουν τη διάθεση των επενδυτών μετά από αρκετούς μήνες κερδών στις αγορές μετοχών.

Ο δείκτης MSCI All Country World Index είναι κάτω κατά περίπου 6% από τα πρόσφατα υψηλά, αν και παραμένει κερδισμένος σε ποσοστό 10% για τη φετινή χρονιά. Ο S&P 500 είναι μειωμένος κατά 5% αυτό το μήνα, όπως επίσης και ο πανευρωπαϊκός STOXX 600. Λίγο πάνω από το 5% είναι οι απώλειες του ιαπωνικού Nikkei.

Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν πέντε σημεία στις αγορές, στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Οι πραγματικές αποδόσεις

Ένας βασικός παράγοντας ανησυχίας είναι η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων σαν αποτέλεσμα των στοιχείων πιο ισχυρής από την εκτιμώμενη ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας που μπορεί να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να αφήσουν τα επιτόκια στο τωρινά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αναμενόταν.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο, την περασμένη Πέμπτη. Αντιστοίχως, οι πραγματικές αποδόσεις κινούνται κοντά στο ανώτερο επίπεδο τους από το 2009.

Αναλόγως και οι αποδόσεις ομολόγων έτερων οικονομιών έχουν κινηθεί υψηλότερα. Ενδεικτικά, η πραγματική απόδοση του βρετανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Οκτώβριο, την περασμένη Πέμπτη.

Ένα σημείο ανησυχίας είναι πως οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα μπορεί να καταστήσουν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές.

Οι δείκτες των αποδόσεων οδηγούν επίσης και άλλους οικονομικούς δείκτες. Ενδεικτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν αυτό το μήνα, με το πιο δημοφιλές σταθερό επιτόκιο 30 ετών να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 21 χρόνια, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προοπτικές της αγορές ακινήτων.

Η ανάκαμψη του δολαρίου από τα πρόσφατα υψηλά

Οι αυξανόμενες αποδόσεις υποστήριξαν επίσης το δολάριο, το οποίο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 4% σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά του έναντι ενός καλαθιού έτερων βασικών ξένων νομισμάτων. Η περαιτέρω ισχυροποίηση του δολαρίου θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους Αμερικανούς εξαγωγείς και τις πολυεθνικές.

Η ανησυχία στην Ευρώπη για τις τιμές του φυσικού αερίου

Οι αυξανόμενες ενεργειακές τιμές φουντώνουν την ανησυχία για νέες πιέσεις στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν καταλαγιάσει. Οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 36% μέχρι τώρα, τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο απολογισμός του μήνα να είναι πιθανότατα ο υψηλότερος από τον περασμένο Νοέμβριο. Αντιστοίχως και οι πετρελαϊκές τιμές κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τους για το τελευταίο εννεάμηνο.

Αυτό σημαίνει πως τα σημάδια από την αγορά ενέργειας σημαίνουν πως οι πιέσεις προς τις τιμές θα παραμείνουν αυξημένες, προσθέτοντας έτσι στο σενάριο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι είχε προβλεφθεί στις αρχές της χρονιάς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη, ο δείκτης μακροπρόθεσμων προοπτικών του πληθωρισμού παραμένει πολύ ψηλά από το όριο στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως και στη Βρετανία οι βασικές τιμές αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο τουλάχιστον δεκαετιών προβληματίζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας για τις μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη προηγηθεί 14 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, η πτώση των μετοχών και το αυξανόμενο δολάριο συνεισφέρουν στην ταχύτερη σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, κάτι που ενισχύει περαιτέρω τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αντανακλούν τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων σε μια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες εργάζονται προς την κατεύθυνση της σύσφιγξη τους για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Από τις αρχές Απριλίου, ο δείκτης χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ (FCI) που έχει σχηματίσει η Goldman Sachs έχει συρρικνωθεί κατά 50 μονάδες βάσης, λίγο κάτω από τις 100, που είναι το πιο «σφιχτό» επίπεδο από τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με την τράπεζα μία σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών κατά 100 μονάδες βάσης περιορίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα, την επόμενη χρονιά.

Πάντως, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ παραμένουν αισθητά πιο… χαλαρές σε σχέση με τα υψηλά τους τον περασμένο φθινόπωρο, όταν ο δείκτης ήταν περίπου 100 μονάδες βάσης πάνω από τα τωρινά επίπεδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι ανησυχίες για την Κίνα βαραίνουν και το γουάν

Μια άνευ προηγούμενου κρίση χρέους στην αγορά ακινήτων της Κίνας σε συνδυασμό με ένα σερί αδύναμων στοιχείων από τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη απασχολούν έντονα τους επενδυτές, που φοβούνται ότι η διόγκωση των προβλημάτων μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις αγορές διεθνώς.

Η αγορά ακινήτων αναλογεί περίπου στο ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομίας, η οποία είναι ήδη επηρεασμένη από την μειωμένη εγχώρια κατανάλωση, τη διολίσθηση βιομηχανικής δραστηριότητας, την αύξηση της ανεργίας και την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό. Η τεράστια έκθεση στην αγορά ακινήτων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον ύψους 3 τρισ. δολαρίων σκιώδη τραπεζικό κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο ο δείκτης μετοχών του Χονγκ Κονγκ όσο και το κινεζικό νόμισμα γουάν στα χαμηλότερα επίπεδα τους από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πάντως, η δρομολόγηση ενός πολυαναμενόμενου νέο πακέτου μέτρων στήριξης από τις κινεζικές αρχές θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη

Μέσα στο δάσος της Δαδιάς οι φλόγες – Μαίνεται η φωτιά σε Εύβοια και Βοιωτία (pics)

Bundesbank: Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό – Κίνδυνος να παραμείνει «κολλημένος» πάνω από το 2%

Έλεγχοι σε παραλίες: Στο αυτόφωρο 18 επιχειρηματίες σε Πάρο και Αντίπαρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ