(Upd 19.50)

Σημαντική άνοδο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να βάλει «μαχαίρι» στην εγχώρια παραγωγή, η οποία αναμένεται από τον Μάρτιο να μειωθεί κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Μία κίνηση, η οποία έρχεται αφενός να υπονομεύσει την παγκόσμια προσφορά, αφετέρου να «τιμωρήσει» τη Δύση για τις πρόσφατες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.  

Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, η δρομολογούμενη μείωση αντανακλά το 5% των επιπέδων παραγωγής του Ιανουαρίου και αποφασίστηκε στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων, μετά την επιβολή -από τη Δύση- του ανώτατου πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου. 

Η σπασμωδική κίνηση της Μόσχας, επί της ουσίας, έρχεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην αγορά εμπορευμάτων, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού αργού.  

«Η Ρωσία εκτιμά ότι ο μηχανισμός του πλαφόν αποτελεί παρέμβαση στην αγορά και διευρύνει τις καταστροφικές ενεργειακές πολιτικές της Δύσης» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Νόβακ. «Η μείωση της παραγωγής του Μαρτίου θα διασφαλίσει την ανάκαμψη της αγοράς» πρόσθεσε.  

Ας σημειωθεί ότι το πλαφόν της Δύσης αποσκοπεί στη μείωση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας. Ωστόσο, η τεχνητή αύξηση των τιμών, μέσω της μείωσης της παραγωγής, δύναται να «εξουδετερώσει» τη δράση του, δεδομένου ότι η Μόσχα έχει βρει νέο πελατολόγιο στις χώρες της Ασίας (Ινδία, Κίνα κ.α.).

Την ίδια στιγμή, η νέα απόφαση της Μόσχας έρχεται να βάλει πιο… βαθιά το «μαχαίρι» του μελών του OPEC+ (Ρωσία, Σαουδική Αραβία κ.α.) στην παγκόσμια παραγωγή (κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως), με τα νέα (χαμηλά) όρια να διατηρούνται έως το τέλος του 2023. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές. 

Άνοδος στις τιμές

Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, τα συμβόλαια Brent στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου σημειώνουν άνοδο κατά 2,6% και σκαρφαλώνουν άνω των 86 δολαρίων ανά βαρέλι. Σε ανοδική πορεία βρίσκονται και τα αμερικανικά συμβόλαια WTI, τα οποία κινούνται μία ανάσα από το όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι.  

Crude Jumps on Russia Cut | Russia's oil output set to drop by 500,000 barrels a day in March

Πέραν των ρωσικών εξελίξεων, σημαντικό ρόλο στην ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού» διαδραματίζουν τόσο οι προοπτικές ανάκαμψης της ζήτησης από την Κίνα -τον Νο.1 εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως- όσο και οι αναταράξεις στα επίπεδα παραγωγής της Τουρκίας, της Νορβηγίας και του Καζακστάν, οι οποίες περιορίζουν τη διαθέσιμη προσφορά.   

Ας σημειωθεί ότι τα πετρελαϊκά έσοδα της Μόσχας έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα τους τελευταίους μήνες, καθώς η μεγάλη μείωση στην τιμή του πετρελαίου (περίπου κατά 40 δολάρια ανά βαρέλι από τον περασμένο Ιούνιο) έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Λαμβάνοντας υπόψη και τις εκπτώσεις που παρέχει η Μόσχα, η τιμή πώλησης του ρωσικού αργού ήδη κινείται κάτω της τιμής του επιβαλλόμενου πλαφόν.

Το Κρεμλίνο, βέβαια, έχει στρέψει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών προς την Ασία, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα μέτρα της Δύσης.  Την ίδια στιγμή, η εγχώρια παραγωγή παραμένει ανθεκτική, καθώς στα τέλη του 2022 έφθασε τα 10,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ένα επίπεδο, το οποίο εν πολλοίς διατηρείται έως και σήμερα, παρά την απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιτρέπεται η μεταφορά μόνο μέσω χερσαίων αγωγών).  

G7: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ανταποκρίνεται στους στόχους

Το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στους στόχους και τυχόν περικοπές της ρωσικής παραγωγής θα πλήξουν δυσανάλογα τις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε αξιωματούχος της ομάδας των πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7) για το πλαφόν.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι δημόσιες αναφορές δείχνουν ότι μια σημαντική ποσότητα ρωσικού πετρελαίου που διακινείται μέσω θαλάσσης έχει αποσταλεί με δεξαμενόπλοια που συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο τιμών και ότι είναι σημαντικό να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς τα ρωσικά σχόλια σχετικά με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμα

Goldman Sachs: Αλλαγή στρατηγικής – Στροφή υπέρ των ευρωπαικών έναντι αμερικανικών μετοχών (πίνακες)

Η Μπαρτσελόνα αναζητά 1,5 δισ. ευρώ για το «λίφτινγκ» στο Camp Nou

Γιώργος Μπατατούδης: Συνελήφθη για ακάλυπτες επιταγές και φορολογικές παραβάσεις