Ο Μάρκο Κολάνοβιτς παραμένει εκτός consensus και διατηρεί υψηλά το στόχο για τον δείκτη S&P 500.

Οι στόχοι που θέτει η ομάδα ανάλυσης της JPM για τις βασικές αγορές είναι 4.800 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους ή σχεδόν 25% υψηλότερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές 13,6% υψηλότερα στις 275 μονάδες ο MSCI Eurozone και πάνω από 25% ανοδικό περιθώριο ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI EM στις 1.300 μονάδες, πάνω από 30% περιθώριο ανόδου.

Αναφορικά με το πετρέλαιο η τιμή θα παραμείνει στα πέριξ των 100 δολαρίων το βαρέλι μέχρι να υποχωρήσει στα 95 δολάρια το Μάρτιο του 2023. Αναφορικά με τις αποδόσεις των ομολόγων, στο 3,50% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο τέλος έτους και στο 3,30% το Μάρτιο του 2023, ενώ το γερμανικό 10ετές θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 0,75% – 0,80% φέτος και στο 1,50% τον Ιούνιο του 2023. Για το χρυσό, το αλουμίνιο και το χαλκό προβλέπουν σταδιακή πτώση στις τιμές τους στα επόμενα τρίμηνα, ενώ για τα αγροτικά προϊόντα διαβλέπουν σταθερά υψηλές τιμές.

«Ενώ η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί σημαντικά, δεν τη βλέπουμε ως βασικό ενδεχόμενο για τους επόμενους 12 μήνες. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να επιταχύνεται από 1,3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε 3,1% το δεύτερο εξάμηνο.

Ομοίως, βλέπουμε τον πληθωρισμό να μειώνεται από ένα 9,4% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο σε 4,2% το δεύτερο εξάμηνο, γεγονός που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να στραφούν και να αποφύγουν την παραγωγή οικονομικής ύφεσης», εξηγεί ο Μάρκο Κολάνοβιτς Global Markets Strategist της αμερικανικής τράπεζας. «Εμείς αναμένουμε ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιταχυνθεί σημαντικά στο 7,5% το δεύτερο εξάμηνο, έναντι του ουσιαστικά μηδενικού ποσοστού (0,5%) στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό θα προσφέρει τεράστια στήριξη όχι μόνο στα περιουσιακά στοιχεία της αναδυόμενης Ασίας, όπως οι μετοχές της Κίνας, αλλά και στον παγκόσμιο κύκλο», εξηγεί ο Kolanovic. Ο αναλυτής της JPM πιστεύει ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η υλοποίηση των οικονομικών περιορισμών και της real politik θα οδηγήσει σε πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας λύσης ή σε τουλάχιστον σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να απαλύνει τους χειρότερους γεωπολιτικούς φόβους.

«Εάν δεν υπάρξει ύφεση -που είναι η άποψή μας- τότε οι τιμές των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ φθηνές. Για παράδειγμα, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται σήμερα κοντά στις χαμηλότερες αποτιμήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ. Πολλά τμήματα της αγοράς μετοχών έχουν υποχωρήσει κατά 60-80%. Ταυτόχρονα, οι τοποθετήσεις και η ψυχολογία των επενδυτών είναι σε χαμηλά πολλών δεκαετιών.

Έτσι, δεν είναι ότι πιστεύουμε ότι ο κόσμος και οι οικονομίες είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά απλώς ότι ο μέσος επενδυτής αναμένει μια οικονομική καταστροφή, και αν αυτό δεν υλοποιηθεί οι επικίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους από το πρώτο εξάμηνο», είναι η αιτιολόγηση του Κολάνοβιτς στην εκτός consensus άποψη του. Συνεχίζει να πιστεύει στον υπερκύκλο των εμπορευμάτων και θεωρεί ότι τα εμπορεύματα και τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τα εμπορεύματα (τομείς, χώρες κ.λπ.) ως μια πολύτιμη πηγή αποδόσεων και ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της γεωπολιτικής.

Διαβάστε ακόμα:

Τα «control freaks» της G7: Τι λένε οι αναλυτές για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Eurobank: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ για τους εργαζόμενους – Ποιοι εξαιρούνται

Πετρέλαιο: Ράλι για τρίτη διαδοχική ημέρα – Ανησυχίες για την προσφορά