Αγορές

Κέρδη στη Νέα Υόρκη – Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

  • Γεράσιμος Ζώτος


Ράλι στον τεχνολογικό τομέα λόγω των επιδόσεων της Google και του Twitter

Με άνοδο έκλεισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς οι τιμές των μετοχών είχαν σημαντική ώθηση προς τα πάνω από τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών αλλά και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019 με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν, ακόμα, οι εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων από την Fed (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα) την επόμενη εβδομάδα.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά  0,19% κλείνοντας στις 27.192,45 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,11%  στις 8.330,21 μονάδες καταγράφοντας νέο ρεκόρ και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,74% στις 3.025,86 μονάδες.

Η άνοδος του Nasdaq επηρεάσθηκε σημαντικά από τις επιδόσεις της Alphabet και του Twitter. Η Alphabet, η μητρική της Google, ανακοίνωσε κέρδη τα οποία ήταν καλύτερα των προβλέψεων, καθώς και ένα τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 25 δισ.  δολαρίων. Ειδικότερα, ο τεχνολογικός κολοσσός εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή 14,21 δολάρια έναντι πρόβλεψης για 11,30 δολάρια, ενώ συνολικά τα κέρδη μετά τους φόρους έφτασαν τα 9,9 δισ. δολάρια.  Τα έσοδα ανήλθαν στα 38,94 δισ. δολάρια από 38,15 δισ. δολάρια που αναμένονταν.  Η μετοχή της Alphabet έκλεισε με άνοδο 9,62%, μετά από ράλι.

Ανοδο 8,92% σημείωσε η μετοχή του Twitter. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε έσοδα 841 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση και καλύτερα του αναμενομένου, ανακοίνωσε το Twitter για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού του έτους. Τα διαφημιστικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 727 εκατ. δολάρια και ενισχύθηκαν κατά 21% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2018. Εν τω μεταξύ, ο μέσος αριθμός ενεργών χρηστών ανήλθε σε 139 εκατ. σε καθημερινή βάση και εμφάνισε αύξηση 14% σε ετήσια βάση.

Η αλυσίδα καταστημάτων καφέ που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, η γνωστή Starbucks, είδε τη μετοχή της να κλείνει με άνοδο 8,92%, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τον δείκτη S&P 500.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 1,8%.

Η επίδοση αποδίδεται στην αυξημένη προσωπική κατανάλωση, καθώς και στις ενισχυμένες δαπάνες σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, που αντιστάθμισαν τη συρρίκνωση που κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις μη κατοίκων.

Σημειώνεται πως στο δεύτερο τρίμηνο οι αμερικανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να πλήττονται περισσότερο καθώς υποχώρησαν κατά 5,6%.

Στα εμπορεύματα, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε0,25% στα 56,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 0,13% στα 1.416,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται σε 1,1125 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη  στο 2,074%.

Απόρρητο Απόρρητο