Σημαντικές απώλειες καταγράφει η μετοχή της Tesla στην προ-αγορά της Wall Street, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία περιμένει περαιτέρω πτώση στα ήδη συρρικνωμένα περιθώρια κέρδους.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Έλον Μασκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διατηρήσει τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων σε χαμηλά επίπεδα, σε περίπτωση που οι αυξήσεις επιτοκίων συνεχιστούν, με στόχο την στήριξη της καταναλωτικής ζήτησης.

Όμως, αυτή η επιλογή πλήττει τα περιθώρια κέρδους, τα οποία στο β’ τρίμηνο του 2023 «βούλιαξαν» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Την ίδια στιγμή, στην προβληματική εικόνα της Tesla έρχεται να προστεθεί και η μείωση της παραγωγής, λόγω εργασιών συντήρησης σ’ ένα από τα εργοστάσια της βιομηχανίας.

Πάντως, ο Έλον Μασκ έσπευσε να χαρακτηρίσει ως βραχυπρόθεσμη τη μείωση των περιθωρίων κέρδους. Όμως, οι επενδυτές δεν δείχνουν να τον πιστεύουν, με τη μετοχή της Tesla να υποχωρεί κατά 4% στην προ-συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος πιστεύει ότι η «θυσία» των περιθωρίων κέρδους θα αποδώσει καρπούς, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Κι αυτό, θα οδηγήσει σε εκτόξευση της αξίας των μοντέλων της.

Από τις αρχές του έτους, η Tesla έχει προβεί σε διαδοχικές μειώσεις στις τιμές των οχημάτων, σε μια προσπάθεια στήριξης της καταναλωτικής ζήτησης, η οποία πλήττεται από τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Έτσι, επιλέγει να «θυσιάζει» τα περιθώρια κέρδους, με αντάλλαγμα την αύξηση των εσόδων και των όγκων πώλησης.

Η εικόνα του β’ τριμήνου

H κερδοφορία της Tesla στο β’ τρίμηνο ανήλθε στο 0,91 δολάριο ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών περί 0,81 δολαρίου. Τα έσοδα, δε, αυξήθηκαν κατά 47% και ανήλθαν σε 24,9 δισ. δολάρια, πετυχαίνοντας ιστορικό υψηλό.

Ωστόσο, η απογοήτευση προήλθε από το μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο υποχώρησε στο 18,1%, δηλαδή κάτω του στόχου του 20%. Είναι δε, το χαμηλότερο ποσοστό από το β’ τρίμηνο του 2019. Το καθαρό περιθώριο κέρδους, παράλληλα, συρρικνώθηκε στο 9,6%.

Την ίδια στιγμή, παρά τη μείωση των τιμών πώλησης, το αδιάθετο απόθεμα της Tesla εξακολουθεί να αυξάνεται. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση της παραγωγής στο γ’ τρίμηνο.

Ας σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του β’ τριμήνου έφθασαν σε 466.140 οχήματα, ενώ η παραγωγή διαμορφώθηκε σε 479.700.

Διαβάστε ακόμα

Η Εφη και οι καρικατούρες, ο Ραφήνας και τα ντελικατέσεν, ο Ντζανάτος περί άλλων τυρβάζει για το Λουτράκι και η Ellington θολώνει (ως συνήθως) τα νερά 

Ισχυρό ενδιαφέρον για το Μεγάρο Μποδοσάκη στο Σύνταγμα – Τα ονόματα (pics)

Έτσι θα είναι τα δύο νέα ιδιωτικά club των νοτίων προαστίων με επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ