Τελευταίο update: 21:57

Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον απόηχο των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, δηλαδή τη Federal Reserve. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones επιχειρεί να περιορίσει απώλειες 820 μονάδων που παρουσίαζε νωρίτερα, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί 649 μονάδες ή 2,01% και διολισθαίνει στις 31.623 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, παράλληλα, υποχωρεί στο -2,13% και τις 3.934 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq  διευρύνει ακόμα περισσότερο τις απώλειες στο -2,76% και περιορίζεται στις 11.431 μονάδες.  

Οι σημερινές μεγάλες απώλειες επέρχονται ως συνέχεια των απογοητευτικών δεδομένων για τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 8,6% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις περί 8,3%. Εξαιρώντας τους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 6% (οι αναλυτές περίμεναν +5,9%).  

Τα παραπάνω στοιχεία, επί της ουσίας, επισφραγίζουν την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με τους αναλυτές να προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

«Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαν ακουστεί από τους επενδυτές τις προηγούμενες εβδομάδες» τονίζει στο CNBC η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Lori Calvasina, η οποία προειδοποιεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση τις μετοχές.  

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, άλλωστε, ο Dow Jones «μετράει» ήδη απώλειες 1,9%, κινούμενος προς το 10ο αρνητικό πενθήμερο κατά τις τελευταίες 11 εβδομάδες. S&P 500 και Nasdaq, από την πλευρά τους, χάνουν άνω του 2%, συμπληρώνοντας 9/10 αρνητικές εβδομάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο της Federal Reserve βρίσκεται στο 0,75%, έχοντας τον Μάιο αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή 50 μ.β., εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν και οι επικείμενες επιτοκιακές αναθεωρήσεις.   

Προς αύξηση 50 μ.β. η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, προς σύσφιγξη οδεύει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) από την 1η Ιουλίου, ενώ προανήγγειλε για τον επόμενο μήνα την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011).   

Επίσης, σε μια μη αναμενόμενη κίνηση, η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση 50 μονάδων βάσης τον προσεχή Σεπτέμβριο, κάνοντας το χατίρι των «γερακιών», όσων δηλαδή τάσσονται υπέρ της γρηγορότερης ποσοτικής σύσφιγξης. 

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (8,1% τον Μάιο) καθιστά τους αναλυτές εξαιρετικά ανήσυχους, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Το μυαλό όλων, δε, πηγαίνει στον στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή σε μια περίοδο χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού. 

Πιέσεις στα ομόλογα

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να τραβούν διαρκώς την ανηφόρα, «αφήνοντας» στο παρελθόν τις εποχές του χαμηλού κόστους δανεισμού.   

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 4,363%, ξεπερνώντας με «άνεση» το ψυχολογικό όριο του 4%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018. Τα γερμανικά δε, φλερτάρουν με το υψηλότερο σημείο από το 2014 (1,4%), ενώ τα αμερικανικά παραμένουν σταθερά άνω του 3%. 

Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα στα 2ετή ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ευαίσθητα στο κύμα ανατιμήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις βρίσκονται στο 2,9%, το υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2008. 

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

H εικόνα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,78% και τις 426 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 1,72%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 2,18% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 4,13%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει σχεδόν 1,60%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 περιορίζεται κατά 2,82%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της ιταλικής Banco BPM διολισθαίνει κατά 9,2% εξαιτίας των ευρύτερων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες κατά 3,6% εμφανίζει και η μετοχή της Credit Suisse. Αντίθετα, η μετοχή της Just Eat σκαρφαλώνει κατά 6,6% χάρη στο ενδιαφέρον απόκτησης της αμερικανικής μονάδας από την Apollo.  

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι για τα επιτόκια

Νέο άλμα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Στο 8,6% τον Μάιο, σε υψηλό 41 ετών

Συνεχίζεται το sell off στα ομόλογα – Στο 4,3% το ελληνικό 10ετές, σε υψηλό οκτώ ετών το γερμανικό