Νέο sell off στην αγορά ομολόγων καταγράφεται από το πρωί, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,3%, επίπεδα δηλαδή τα οποία έχουν να σημειωθούν από τον Δεκέμβριο του 2018. Αντίστοιχη επιδείνωση, όμως, παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, με το γερμανικό 10ετές να αγγίζει το 1,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.  

Οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαδραμάτισαν ρόλο καταλύτη σ΄ αυτό το εν εξελίξει «ξεπούλημα», καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) από την 1η Ιουλίου, ενώ προανήγγειλε για τον επόμενο μήνα την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011).  

Επίσης, σε μια μη αναμενόμενη κίνηση, η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση 50 μονάδων βάσης τον προσεχή Σεπτέμβριο, κάνοντας το χατίρι των «γερακιών», όσων δηλαδή τάσσονται υπέρ της γρηγορότερης ποσοτικής σύσφιγξης.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (8,1% τον Μάιο) καθιστά τους αναλυτές εξαιρετικά ανήσυχους, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Το μυαλό όλων, δε, πηγαίνει στον στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή σε μια περίοδο χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού. 

Ας σημειωθεί ότι τα μεγάλα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.    

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να τραβούν διαρκώς την ανηφόρα, «αφήνοντας» στο παρελθόν τις εποχές του χαμηλού κόστους δανεισμού.  

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 4,363%, ξεπερνώντας με «άνεση» το ψυχολογικό όριο του 4%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018. Τα spreads, παράλληλα (δηλαδή η απόκλιση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), καθορίζονται στις 296 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υπερβαίνει το 3%.  

Σε εξίσου υψηλά επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις και των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Της Γερμανίας, χαρακτηριστικά, βρίσκεται στο 1,39%, της Γαλλίας στο 1,96%, της Ιταλίας στο 3,71%, της Ισπανίας στο 2,62%, της Ιρλανδίας στο 2,04%, της Πορτογαλίας στο 2,65% και της Κύπρου στο 3,03%. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι για τα επιτόκια

Μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο – Πτώση άνω του 3% στις τράπεζες, ανησυχία για τις κινήσεις της ΕΚΤ

Eυρωαγορές: Απώλειες πέριξ του 1,5% στον DAX στον απόηχο της ΕΚΤ