Από έντονη μεταβλητότητα και διαδοχικές εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να βρει επαρκή στηρίγματα για να ολοκληρώσει το ενδοσυνεδριακό comeback (αν και απομακρύνθηκε αισθητά από τo χαμηλό ημέρας).  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,59% και υποχώρησε στις 825,16 μονάδες, χάνοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (830,02 μονάδες)  αλλά και ανακτώντας 11 μονάδες από το χαμηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 17 μονάδες (από 814,77 έως 831,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 66 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθώντας την πορεία του Γενικού Δείκτη, κατάφερε να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να τερματίσει με πτώση -0,23% και να καθοριστεί στις 568,35 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,9% και ανέκτησε το 1,30 ευρώ, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2021. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά σχεδόν 0,8% και το 1,03 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας ακολούθησαν στο -0,5% και το -0,3%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,77% 1,0320 ευρώ     
  • Eurobank -0,50% 0,9134 ευρώ     
  • Εθνική Τράπεζα -0,28% 2,841 ευρώ    
  • Πειραιώς +1,88% 1,3040 ευρώ    

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,87% και τις 1.976 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διολίσθησε στο -3,3% και τα 15,7 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν οι μετοχές των Jumbo και Lamda Development. Πτώση πέριξ του 1,5% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Τιτάνα, Σαράντης, ΔΕΗ, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, αισθητά κέρδη κατά 5,7% κατέγραψε η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία μετά τη συνεδρίαση θα δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη του 2021. Στο +6% καθορίστηκαν τα κέρδη και για τη μετοχή της Viohalco, λαμβάνοντας ώθηση από την κίνηση της θυγατρικής της. Η μετοχή του ΟΛΠ, από την πλευρά της, αυξήθηκε κατά 2,7% και τα 16,1 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά κέρδη του προηγούμενου έτους και παρά το μπλόκο του ΣτΕ στην επέκταση του λιμανιού του Πειραιά. Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν, τέλος, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤέρναΤέρνα Ενεργειακή, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,9% και κατά 3,9% αντίστοιχα. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,06% και τις 1.477 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε στο +3,4% και τα 3,8 ευρώ, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να έπεται στο +2,8%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΑΘ έχασε 3% εν όψει της δημοσίευσης των ετήσιων αποτελεσμάτων, ενώ η μετοχή της Intracom υποχώρησε κατά 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.     

Θολό το τοπίο 

Η αβεβαιότητα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση σε πρώτο πλάνο, ενόσω οι διαπραγματευτικές προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ωστόσο, οι αναλυτές δηλώνουν άγνοια για το πότε ακριβώς αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν επιτέλους καρπούς, εξαλείφοντας ένα μέρος των γεωπολιτικών προκλήσεων.  

Οπωσδήποτε, η λήξη των εχθροπραξιών θα γίνει αποδεκτή με ράλι ανακούφισης, όμως σε δεύτερη φάση τα χρηματιστήρια θα κληθούν να αποτιμήσουν τις συνέπειες από την αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια, την αποπροσανατολισμένη «πλεύση» του διεθνούς εμπορίου και, ειδικά για την Ελλάδα, τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στον τουρισμό. 

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, δημιουργούν ένα θολό τοπίο, στο οποίο η ορατότητα για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι άκρως περιορισμένη -τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Σαν να μην έφθαναν αυτά δε, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την Κίνα και η επιβολή τοπικών lockdowns επαναφέρουν την ανησυχία για την πανδημική κρίση, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές βιομηχανίες της χώρας αναγκάζονται να βάλουν εκ νέου προσωρινό «λουκέτο» έως ότου αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.  

Στο μεταξύ, σήμερα έχουμε νέες εξελίξεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς Πειραιώς, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΑΘ δημοσιεύουν τα οικονομικά μεγέθη του 2021. Οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις των εισηγμένων, πάντως, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, κάτι που δημιουργεί αναχώματα στις έξωθεν πιέσεις και παρέχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Βουτιά για το πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, βαθιά ανάσα στο ενεργειακό κόστος παρέχουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς το αμερικανικό αργό υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι (95 δολάρια), σημειώνοντας κάμψη κατά 7,5%. Στα 99,4 δολάρια ανά βαρέλι καθορίζεται και η τιμή του Brent (-7,1%). Αποκλιμάκωση παρατηρείται, επίσης, στην αγορά των μετάλλων, με τον χρυσό, το ασήμι, το παλλάδιο και την πλατίνα να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%. 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,4%, ενώ απώλειες κατά 0,3% σημειώνει ο βασικός δείκτης στη Φρανκφούρτη. Λονδίνο και Παρίσι χάνουν 0,5% και 0,2%, αντίστοιχα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones να κερδίζει 300 μονάδες και τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1,9%, εν όψει της αυριανής απόφασης της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των μηδενικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. 

Διαβάστε επίσης

Χρυσός: Πτώση 1,2% για το πολύτιμο μέταλλο

Η επιδότηση του ρεζερβουάρ, οι… έγκλειστοι της Αττικής Οδού, το deal του Στασινόπουλου και τα Loro Piana του υπέρκομψου τραπεζίτη

Μπαράζ συμφωνιών με τους Σαουδάραβες