Διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδα  μέσω ειδικής συμφωνίας με την Aramco, σύσταση ενός σημαντικού σε μέγεθος Συνεπενδυτικού Ταμείου για επενδύσεις στη χώρα μας, διασύνδεση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας μέσω broadband καλωδίου σε ένα πρότζεκτ 1 δισ δολ., και παράλληλα ενίσχυση των απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Ριάντ ήταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ των συμφωνιών που κλείδωσαν πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες του πρώτου Eλληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Ριάντ.

Παράλληλα το σύνολο των 43 ελληνικών επιχειρήσεων κατάφεραν να ανοίξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με σαουδάραβες επενδυτές και εμπορικούς εταίρους μέσα απ’ τη διαδικασία των πολλών B2B συναντήσεων.. Συναντήσεις που αναμένεται να ωριμάσουν ως τους επόμενους δύο μήνες, όταν και, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ, αυτή τη φορά στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.

Το ντιλ των ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ, που εκπροσωπήθηκαν στην αποστολή απ’ τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη , ήρθαν σε συμφωνία συνεργασίας με την Aramco για την προμήθεια πετρελαίου. Μία κίνηση που μεταξύ άλλων θα καλύψει το ενεργειακό κενό που είχε δημιουργηθεί με το εμπάργκο στη Ρωσία με δεδομένο πως η τελευταία αποτελούσε διαχρονικά μία απ’ τις αγορές προμήθειας πετρελαίου. Οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας, δημιουργώντας μαξιλάρι για την αποφυγή ενός δυνητικού ενεργειακό ζήτημα για τη χώρα.  Σημειωτέον πως χθες ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση 1,5 ώρας με τον υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Συνεπενδυτικό Ταμείο

Σε ό,τι αφορά το Συνεπενδυτικό Ταμείο, για το οποίο επιτεύχθηκε η επί της αρχής συμφωνία για τη συγκρότηση του, ρόλος του θα είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών έργων με έντονο σαουδαραβικό ενδιαφέρον στη χώρα μας. Το μέγεθος της «χρηματοδοτικής δύναμης» του συγκεκριμένου Ταμείου είναι απ’ τα ζητήματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν στο newmoney πως δεν αποκλείεται αυτό να φθάσει ακόμα και το 1 δισ ευρώ. Η ελληνική συμμετοχή θα καλυφθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να είναι έτοιμο όλο το πλαίσιο μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Το καλώδιο – «εθνική οδός» των data

Την ίδια ώρα ασφαλείς πληροφορίες σημείωναν ότι υπήρξε η πρώτη στέρεη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο έργο που είχε προτείνει η Ελλάδα τον περασμένο φθινόπωρο, για τη διασύνδεση Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου broadband, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το Ριάντ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, που αναμένεται να φθάσει τα 1 δισ ευρώ. Το «τρέχει» η εταιρεία TTSA μέσω κοινοπρακτικου σχήματος, στο οποίο ήδη συμμετέχουν η ΔΕΗ, η Cyta ενώ πλέον εισέρχονται σε αυτό και οι Σαουδαραβες.  Το καλώδιο, που θα ξεκινάει απ’ τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα περνώντας μέσα απ’ την Σαουδική Αραβία και έπειτα δια της Μεσογείου θα εισέρχεται στην Ελλάδα και αργότερα στην Ιταλία, θα λειτουργήσει ως μία «εθνική οδός» διακίνησης πληροφοριών. Μία «εθνική οδός» που θα διασυνδεθεί με τα data centers που κατασκευάζονται οδηγώντας στην εποχή των γρήγορων αποκρίσεων στο διαδίκτυο και εν τέλει την ώθηση της ψηφιακής μετάβασης των οικονομιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του διμήνου θα έχει εκκινήσει τη λειτουργία της η Κοινοπραξία κα το πρότζεκτ.

Ετοιμάζει κάθοδο στην Ελλάδα η ACWA Power

Από τις «ηχηρές» ειδήσεις των ημερών είναι και η πρόθεση της ACWA Power , μίας σημαντικής εταιρείας στο χώρο της ανάπτυξης υποδομών παραγωγής καθαρής ενέργειας να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία, που διεξήγαγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας που έχουν και σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ, σκοπεύει να εισέλθει σταδιακά αρχικά με την ανάπτυξη ενός μικρότερου πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα. Επίσης η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια έχει επενδύσει ήδη πολλά κεφάλαια.

Νέες αεροπορικές συνδέσεις

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην περαιτέρω αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Αθήνας και Ριάντ. Μάλιστα, όπως έλεγε η υφυπ. Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, η οποία νωρίτερα με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον υπ. Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συσταθεί νέα αεροπορική εταιρεία στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα συμπεριλάβει την απευθείας γραμμή μεταξύ των πρωτεουσών των δύο χωρών. Σημειωτέον πως σήμερα υπάρχουν σε σταθερή βάση δύο πτήσεις την εβδομάδα απ’ την Saudia.

Αδ. Γεωργιάδης: «Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις»

Στην πτήση της επιστροφής της ελληνικής αποστολής χθες αργά το βράδυ ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης έλεγε στους συμμετέχοντες πως ξεκινά μία νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας.

«Το ταξίδι πήγε τουλάχιστον τρεις φορές καλύτερα από το αναμενόμενο όσον αφορά το αποτέλεσμα των ιδιωτικών επενδύσεων και όσον αφορά τις κυβερνητικές επαφές δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες», είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν σχεδιάζαμε το ταξίδι είχαμε θέσει ως στόχο για να είναι επιτυχημένο να γίνουν 100 περίπου διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ επιχειρήσεων από την Ελλάδα και από τη Σαουδική Αραβία, και όταν χθες στο τέλος της ημέρας δόθηκε ο τελικός κατάλογος των Β2Β συναντήσεων είχαν ξεπεράσει σε αριθμό τις 300!».

Εν συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαμήνυσε πως η βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι τέτοιου είδους ταξίδια να γίνονται σε πολλά μέρη και υπογράμμισε πως η εξωστρέφεια αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την οικονομία όπως την οραματίζεται η παρούσα κυβέρνηση.

Καταληκτικά, εκμυστηρεύτηκε πως έχει συμμετάσχει ως βουλευτής σε επιχειρηματικά ταξίδια και τόσο καλό αποτέλεσμα δεν θυμάται σε κανένα από όσα είχε συμμετάσχει στο παρελθόν. Σε αυτό, επισήμανε, βοήθησε η ίδια η διάθεση της πλευράς της Σαουδικής Αραβίας. Γνωστοποίησε πως η κυβερνητική αποστολή καθυστέρησε για την αναχώρηση γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε και ξαναείδε την αποστολή φεύγοντας με όλη την ομάδα του για να συνοψίζουν όλες τις συμφωνίες που είχαν ξεκινήσει τις προηγούμενες τρεις ημέρες και έδωσε εντολή να φτιαχτούν κοινές ομάδες εργασίας μεταξύ των υπουργείων της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συμφωνιών.

Κ. Φραγκογιάννης: «Το μεγάλο μυστικό είναι το follow-up»

Απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης έστειλε το μήνυμα πως η σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία είναι σήμερα καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε. Ο υφυπουργός προέταξε τη βούληση της Ελλάδας να κεφαλαιοποιήσει την καλή, στρατηγική, ιστορική και πολιτική σχέση μέσα από επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία και στην Ελλάδα.

Επισήμανε πως η επιχειρηματική αποστολή δεν τελειώνει εδώ, εδώ ξεκινάει και υπογράμμισε πως «το μεγάλο μυστικό είναι το follow-up σε καθετί το οποίο κάνουμε».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως εγκαινιάζεται μια καινούργια εποχή στις επιχειρηματικές αποστολές, «οι οποίες θέλουμε να είναι εστιασμένες και όχι γενικές», όπως πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Στο σφυρί η πρώην πρεσβεία στο Ψυχικό που έγινε boutique hotel (pics)

Η επιδότηση του ρεζερβουάρ, οι… έγκλειστοι της Αττικής Οδού, το deal του Στασινόπουλου και τα Loro Piana του υπέρκομψου τραπεζίτη

ΕΤΜΕ: Ένα «άγνωστο» success story – Πώς μια ελληνική εταιρεία έφτιαξε τεχνολογία παγκόσμιας εμβέλειας (pics)