Ανοδικά ξκινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αμερικανικής Fed όπου δόθηκε το σήμα ότι υπάρχει αισιοδοξία αναφορικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πληθωρισμού, γεγονός που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα σκέφτεται την ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων προς τα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600, στις μεσημεριανές συναλλαγές, σημειώνει άνοδο 0,50%  στις 441,11 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου λιανικού εμπορίου υποχωρούν κατά 0,5% ενώ οι τράπεζες κερδίζουν 0,5%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με οριακή πτώση 0,20%, ο γερμανικός  DAX με άνοδο 0,86%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,68% , ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,25% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με κέρδη 0,53%.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της Fed,  «η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης (σσ. των επιτοκίων) σύντομα θα είναι η αρμόζουσα κίνηση».

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν στα προσωρινά στοιχεία του PMI Νοεμβρίου για την ευρωζώνη, που επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή έχει μπει σε ύφεση, έδειξαν, ωστόσο, ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του γερμανικού ινστιτούτο  Ifo, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σκαρφάλωσε στις 86,3 μονάδες τον Νοέμβριο από 84,5 τον Οκτώβριο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγορές στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, αντέδρασαν θετικά στην Fed που ανέφερε ότι θα γυρίσει σύντομα σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν την Τετάρτη με άνοδο, ενώ σήμερα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Διαβάστε ακόμη:

Σκρέκας: Δεν είναι ρεαλιστικό πλαφόν τα 275 ευρώ στο φυσικό αέριο – Σκληρό παζάρι στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Μυτιληναίος: Νέος εταιρικός μετασχηματισμός από τον Δεκέμβριο – Aλμα στο αέριο από τον Μάρτιο

«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας