Το αναμενόμενο επιφυλακτικό σήμα της Federal Reserve «ξόρκισαν» για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καταφέρνοντας έτσι να φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Αντιθέτως, ο Dow Jones παρέμεινε στο αντίθετο ρεύμα με νέες μετριοπαθείς απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,31% στις 38.747 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,27% στις 5.375 μονάδες και ο Nasdaq διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,88% φτάνοντας τις 17.343 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές, S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ, μετά το υψηλό της Δευτέρας.

Στον αντίποδα οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,396% (αν και σταθερά πάνω από το όριο του 4,3%) και του 2ετούς να πέφτει στο 4,828%.

Παράγοντας-κλειδί για τη διαμόρφωση του κλίματος στην αγορά έπαιξε η νέα ισχυρή άνοδος στις τεχνολογικές μετοχές.

Οδηγός αυτή τη φορά στάθηκε η μετοχή της Apple, η οποία μετά τις σημαντικές ανακοινώσεις που έκανε τη Δευτέρα για την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές και εφαρμογές της, κατέγραψε μεγάλη αύξηση άνω του 7%. Έτσι, η μετοχή της έπιασε νέο υψηλό, το πρώτο από τον περασμένο Δεκέμβριο, ανεβάζοντας την συνολική της αξίας στα 3,15 τρισ. δολάρια.

Θυμίζουμε πως η Apple, την περασμένη εβδομάδα, είχε χάσει πρόσκαιρα από την Nvidia τον τίτλο της δεύτερης σε αξία εταιρείας της αμερικανικής αγοράς, όμως δεδομένης και της αστρονομικής πορείας της εταιρείας μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, η «μάχη» ανάμεσα στην κορυφαία τριάδα, την Microsoft, την Apple και την Nvidia, προμηνύεται σκληρή όσο και συνεχής.

Πάντως, ειδικά σήμερα η μετοχή της Nvidia ήταν ανάμεσα στις χαμένες, καθώς η άνοδος της το προηγούμενο διάστημα στάθηκε αφορμή για σημαντικές ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών από πολλούς επενδυτές.

Στις κερδισμένες ξεχώρισε επίσης η Affirm Holdings, η General Motors μετά την ανακοίνωση σημαντικού πακέτου επαναγοράς μετοχών και η Calavo Growers, καθώς ο μεγάλος διανομέας φρούτων και λαχανικών παρουσιάζει μεγάλα κέρδη καθώς οι τιμές τους έχουν ανέβει σημαντικά.

Αντιθέτως στις χαμένες βρέθηκε και πάλι η Tesla, καθώς η μάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους μετόχους της για την επικύρωση του παχυλού πακέτου απολαβών του Έλον Μασκ έχει εξελιχτεί σε βαρίδι για τη μετοχή. Σημειωτέον πως η κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Η “καυτή” ατζέντα της Τετάρτης

Πάντως, η αγορά με τις σημερινές επιδόσεις της μοιάζει να υιοθετεί μια ψύχραιμη στάση απέναντι στην πιθανότατα αρνητική έκβαση της συνεδρίασης της Federal Reserve, αύριο Τετάρτη. Αν και οι αντοχές της ψυχραιμίας αυτής θα εξαρτηθούν από το αν οι προβλέψεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν.

Το πρώτο τεστ για την αγορά την Τετάρτη θα έρθει από νωρίς, καθώς πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό το Μάιο.

Οι προβλέψεις θέλουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) να έχει μείνει αμετάβλητος σε ετήσια βάση, στο 3,4%, σταθερά μακριά από το στόχο του 2%, ωστόσο περιμένουν βελτίωση του δείκτη σε μηνιαία βάση με ρυθμό αύξησης κατά 0,1% από το 0,3% τον Απρίλιο, που θα είναι η μικρότερη άνοδος από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αν και οι προβλέψεις δεν είναι τόσο θετικές, σίγουρα είναι κάπως ενθαρρυντικές όσον αφορά το στόχο της, έστω και πολύ αργής, αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή είναι απίθανο πως θα θεωρηθεί αρκετή από τη Fed, ώστε να στείλει σήμα για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης πριν το Σεπτέμβριο.

Πραγματικά, αν και το συμβούλιο αναμένεται να κρατήσει αύριο στάση αναμονής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών, στο εύρος του 5,25% με 5,50%, αυτό που περιμένουν με αγωνία οι επενδυτές είναι το περιεχόμενο των νέων οικονομικών προβλέψεων που θα εκδώσει, ήτοι το λεγόμενο dot plot.

Κατά τις προβλέψεις που είχε εκδώσει το Μάρτιο, η Fed είχε στείλει σήμα για τρεις μειώσεις των επιτοκίων φέτος. Πλέον τα προγνωστικά θέλουν τους οικονομολόγους της Τράπεζας να αναθεωρούν επί τα χείρω το dot plot σε μόλις δύο περικοπές των επιτοκίων το 2024.

Αν τα στοιχεία του πληθωρισμού και του dot plot είναι πιο δυσμενή από το αναμενόμενο, οι αναλυτές της Wall Street δεν αποκλείουν ακόμη και sell off στους δείκτες.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Οι εσπευσμένες συμμαχίες, ο εκνευρισμός του Ελιζέ και οι φόβοι της αγοράς για την επόμενη μέρα (tweets + pics)

Τα νέα γραφεία της ΕΥ στο Μαρούσι – Συμφωνία με Noval Property και Brook Lane Capital (pics + vid)

Αβοκάντο: Η παγκόσμια μανία και η έλλειψή τους από την αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ