Περαιτέρω αποκλιμάκωση εμφανίζουν την Παρασκευή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, λαμβάνοντας ώθηση από το σήμα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ -σημείο αναφοράς για όλες τις κεντρικές τράπεζες- για σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.  

Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, έχει αφήσει ορθανοιχτό το ενδεχόμενο μικρότερων παρεμβάσεων στα επιτόκια, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για αύξηση μόλις των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (14/12).  

Αυτή η προσδοκία, όπως είναι εύλογο, παρέχει σημαντική βοήθεια στις αγορές μετοχών και ομολόγων, οι οποίες παραδοσιακά εχθρεύονται τα υψηλά επιτόκια. Κι αυτή η ώθηση αποτυπώνεται και στο -πάντα ευάλωτο- ελληνικό χρέος.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας μας υποχωρεί κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης και περιορίζεται στο 3,795%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου. Τα spreads, παράλληλα (δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), καθορίζονται στις 204 μονάδες βάσης 

Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται σ΄ όλη την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας να μειώνει στο 1,76%, της Γαλλίας στο 2,18%, της Ιταλίας στο 3,65%, της Ισπανίας στο 2,76%, της Πορτογαλίας στο 2,67%, της Αυστρίας στο 2,34% και της Κύπρου στο 3,78%.  

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου περιορίζεται κατά δύο μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,51%, απέχοντας παρασάγγας από τα επίπεδα του 4,3%, τα οποία είχαν σημειωθεί πριν λίγες εβδομάδες και τα οποία συνιστούσαν το χειρότερο σημείο από την κρίση του 2018.   

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, ναι μεν αντιμετωπίζουν τον «τσιμπημένο» πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα «πνίγουν» την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.  

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση του τερματισμού της τρέχουσας νομισματικής σύσφιγξης συμβάλλει στην ανάκαμψη των μετοχών και των ομολόγων, τα οποία επωφελούνται από μια πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων.  

Αυτήν τη στιγμή, η Federal Reserve διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 3,75% – 4%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 2%. Οι δύο νομισματικές αρχές θα συνεδριάσουν εκ νέου στα μέσα Δεκεμβρίου, με τους traders να προσβλέπουν σε μια μικρότερη αύξηση απ’ ό,τι είχε συμβεί τους προηγούμενους μήνες (75 μονάδες βάσης). 

Διαβάστε επίσης

Οι χρησμοί του… Ραφήνα και η επίσημη του «Πιερ», ο ελληνοϊταλικός έρωτας και ο πορτογαλικός γάμος

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο

Οι 6 κορυφαίοι υποδηματοποιοί στον κόσμο και η αξεπέραστη τέχνη τους