Μετά την αστρονομική τροχιά της μέσα στην τελευταία διετία, η Nvidia βρίσκεται από σήμερα ενώπιον μιας νέας πρόκλησης, αυτή τη φορά σε επίπεδο χρηματιστηριακής αγοράς: την επιτυχημένη απόδοση του split της μετοχής της.

Το split του «10 για 1» τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα αναθεωρώντας την τιμή της μετοχής της εταιρείας από τα 1.208,88 δολάρια που ήταν κατά το κλείσιμο της Παρασκευής στα 120,88 δολάρια με το άνοιγμα της Wall Street. Με βάση την ισορροπία αυτή, οι κάτοχοι κοινών μετοχών της Nvidia έλαβαν 9 ακόμη μετοχές για κάθε μία μετοχή που ήδη διέθεταν.

Σε πρώτη φάση η αγορά αντέδρασε επιφυλακτικά με τη μετοχή να υποχωρεί κατά περίπου 2% δεδομένου και του ευρύτερα νευρικού κλίματος που επικρατεί στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να πάρουν κατεύθυνση από τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού και βέβαια την έκβαση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve. Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως η σημερινή επίδοση δεν είναι ενδεικτική της δυναμικής της εταιρείας και της μετοχής της.

Αντιθέτως, συνεχίζουν να… ποντάρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της επισημαίνοντας μάλιστα πως το split θα βοηθήσει τη μετοχή να γίνει πιο προσιτή για τους απλούς traders και μικρομετόχους.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως χάρη στο… άρμα της τεχνητής νοημοσύνης η μετοχή της Nvidia έχει εκτοξευτεί κατά περίπου 630% φτάνοντας από τα 130 δολάρια στις αρχές του 2021 πάνω από τα 1.200 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Αναλόγως «σκαρφάλωσε» γοργά και τα σκαλοπάτια των πιο ισχυρών σε αξία εταιρειών της Wall Street.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αξία της ξεπέρασε πρόσκαιρα το… μυθικό όριο των 3 τρισ. δολαρίων – από τα 418 εκατ. δολάρια πριν από δύο χρόνια – εκτοπίζοντας την Apple ως η δεύτερη ισχυρότερη εισηγμένη πίσω μόνο από την Microsoft. Το σύνολο δε, των αναλυτών επιμένουν να προτείνουν τη μετοχή ως «buy», θεωρώντας πως η τεράστια ζήτηση για μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τα έσοδα και τα κέρδη της Nvidia.

Για το πρώτο τρίμηνο τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 6,12 δολάρια επί συνολικών εσόδων ύψους 26 δισ. δολαρίων καταγράφοντας έτσι αύξηση κατά 461% και 262% αντιστοίχως.

Οι προβλέψεις ωστόσο συνολικά για τη χρονιά κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό των εσόδων πάνω από τα 117 δισ. δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι με τα μεγέθη αυτά σημερινά δημοσιεύματα, όπως του Reuters, υποστήριξαν πως το split της μετοχής, που πιθανότατα θα τροφοδοτήσει ένα νέο ράλι, θα αποτελέσει τη βάση και για την ένταξη της εταιρείας στον επίλεκτο δείκτη των blue chips, τον Dow Jones.

Διαβάστε ακόμη

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ευρωεκλογών – O ρόλος της ακροδεξιάς στις αποφάσεις της ΕΕ

Πλήγμα για το ευρώ η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ και οι εκλογές – σοκ στη Γαλλία

Τα 5 συμπεράσματα των ευρωεκλογών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ