Για ακόμη μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας ετοιμάζονται οι διεθνείς αγορές, ενόσω οι traders ολοκληρώνουν έναν άκρως αρνητικό μήνα, ο οποίος στιγματίστηκε από τις βαθιές ανησυχίες για τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια έχει αυξηθεί σημαντικά, με το ιαπωνικό γεν να αναδεικνύεται στον μεγάλο ωφελημένο, καταγράφοντας άνοδο έναντι του δολαρίου για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες.

Η μεταβλητότητα κατέκλυσε εκ νέου τις αγορές την Παρασκευή, όταν η Deutsche Bank τέθηκε στο στόχαστρο των επενδυτών, μετά τις βαριές απώλειες στην Credit Suisse, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εσπευσμένη εξαγορά από την UBS.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις για τη διάσωση της περιφερειακής First Republic Bank, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ακόμη ένα «κανόνι».

Πάντως, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επαναλάβουν ότι ενώ ορισμένες τράπεζες πράγματι τελούν υπό πίεση, η σταθερότητα του συνολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι εγγυημένη.

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, όπως είναι εύλογο, έχουν εντείνει τις προσδοκίες για μια ουσιώδη αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve. Έτσι, οι αναλυτές έχουν εγκαταλείψει πλέον το σενάριο για νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο, αυξάνοντας τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Παρόμοιες μετατοπίσεις παρατηρούνται και στις εκτιμήσεις για τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρωζώνη και Αγγλία, όπου οι αναλυτές περιμένουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων σε σχέση με παλαιότερα.

Από την άλλη πλευρά, τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ ενδεχομένως να δείξουν αυτήν την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, υπενθυμίζοντας σε όλους τις λεπτές ισορροπίες στη διατήρηση της στασιμότητας τόσο των τιμών όσο και των τραπεζών.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, η μεταβλητότητα των βραχυπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Ενδεικτικά, η απόδοση των 2ετών τίτλων υποχώρησε στο 3,55% την Παρασκευή, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Σε σχέση δε, με τις αρχές Μαρτίου, όταν η απόδοση βρισκόταν στο 5%, η βουτιά ξεπερνάει τις 100 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, η αξία του γεν έχει ενισχυθεί κατά 4% μέσα στον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από κάθε άλλο νόμισμα παγκοσμίως. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αναταράξεων.

Διαβάστε ακόμα

Το vertigo, η διαπλοκή και ο πρωθυπουργός «Φου», το Ωνάσειο πήρε ολίγον Prodea, το σφυρί στην οικία Ψυχάρη και η μάχη στην Αλεξανδρούπολη

Το παρασκήνιο ενός ηχηρού διαζυγίου: Γιατί οι Εγγλέζοι έδιωξαν τον Καμπουρίδη (pics)

Πόσο κοστίζει τώρα η απόκτηση στέγης – Η εικόνα στα στεγαστικά δάνεια και το δίλημμα «σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο» (πίνακας)