Νέα βουτιά σε ιστορικό χαμηλό καταγράφει η μετοχή της Credit Suisse, καθώς η ελβετική τράπεζα καθυστέρησε να δημοσιεύσει την ετήσια λογιστική αναφορά για το 2022.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης διαπραγματεύεται στο -6,4% και τα 2,504 ελβετικά φράγκα, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση να περιορίζεται μόλις στα 10 δισ. δολάρια.

Άλλωστε, από τις αρχές του 2023, οι σωρευτικές απώλειες αθροίζονται σε -9%, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη κάμψη του 2022.

Η τράπεζα της Ζυρίχης επρόκειτο να δημοσιεύσει την ετήσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς το βράδυ της Τετάρτης έλαβε ένα έκτακτο αίτημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), στο οποίο ζητούσε την αναθεώρηση των ταμειακών ροών του 2019 και του 2020.

Το ερώτημα της SEC για τις λογιστικές καταστάσεις των προηγούμενων ετών έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Credit Suisse, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο ζημιών και σκανδάλων.

Το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και απολύσεις 9.000 εργαζομένων.

Ωστόσο, τα προβλήματα εξακολουθούν να «πληγώνουν» την τράπεζα, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είδε έναν από τους βασικούς μετόχους (Harris Associates) να αποχωρεί από το μετοχικό κεφάλαιο και να μηδενίζει τη συμμετοχή της.

Η Credit Suisse δεν έχει γνωστοποιήσει πότε ακριβώς θα δημοσιεύσει τις λογιστικές καταστάσεις, παρότι η διοίκηση πιστεύει ότι θα το «πράξει με μια σύντομη καθυστέρηση».

Στην αναφορά του 2021, η τράπεζα είχε εντοπίσει «μη σημαντικά» λογιστικά ζητήματα, τα οποία αφορούσαν συγκεκριμένες δραστηριότητες δανειοδότησης. Αυτό είχε οδηγήσει σε αναθεώρηση των στοιχείων για το 2020, με αποτέλεσμα την αύξηση των συνολικών περιουσιακών στοιχείων και τη μείωση του δείκτη κάλυψης κατά 10 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμα

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η φόρτιση και η συγγνώμη, τα δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό και το σφυρί στο ράντσο Κοντομηνά

Απόστολος Βακάκης – Jumbo: Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ – Πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που παντρεύεται την πριγκίπισσα της Ιορδανίας – Πώς η οικογένεια Θερμιώτη πλούτισε στη Βενεζουέλα