Την περαιτέρω γιγάντωση της διασφαλίζει η BlackRock με την εξαγορά της Global Instrastructure Partners. Μάλιστα το deal θα ενισχύσει κυρίως τη δραστηριοποίηση του κολοσσού των 10 τρισ. δολαρίων στο πεδίο των εναλλακτικών assets.

Συγκεκριμένα, η BlackRock συμφώνησε να καταβάλλει 12,5 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές για την απόκτηση της GIP, που εκτιμάται ότι διαθέτει υπό διαχείριση assets αξίας 106 δισ. δολαρίων.

Ξεχωρίζουν κυρίως οι επενδύσεις της σε μεγάλες υποδομές, όπως στα αεροδρόμια του Σίδνεϊ και του Γκάτγουικ του Λονδίνου, στο λιμάνι της Μελβούρνης και στον όμιλο ύδρευσης της Suez. Επίσης διαθέτει σημαντικές επενδύσεις σε πράσινα project, καθώς και σε αγωγό σχιστολιθικού πετρελαίου.

Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της GIP, η BlackRock θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος infrastructure manager παγκοσμίως μετά την Macquarie.

Αντιστοίχως, η GIP και οι έξι βασικοί ιδρυτές της θα γίνουν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της BlackRock.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το επίμονο φλερτ του αμερικανικού fund προς την ιδιαίτερα ελκυστική GIP ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η BlackRock θέλησε να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη ζήτηση για μακροπρόθεσμες επενδύσεις που έχουν να κάνουν με την πράσινη μετάβαση, την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια. Μάλιστα ο ιδρυτής της BlackRock, Λάρι Φινκ, γνώριζε προσωπικά τον πρόεδρο της GIP, Αντεμπάγιο Ογκουνλέζι από την εποχή που δούλευαν και οι δύο για την Credit Suisse τη δεκαετία του 1980. Έτσι, οι συνομιλίες κύλησαν ομαλά καταλήγοντας στο σημερινό deal.

Διαβάστε ακόμη

Yπερσυγκέντρωση, μη βιώσιμες κοινότητες και ο εκρηκτικός συνδυασμός «γήρανσης και υπεργηρίας» – Οι κρυφές νάρκες του δημογραφικού

Χαμηλές επιδόσεις από τις αμερικανικές τράπεζες – To πλήγμα από τα επιτόκια και την περσινή κρίση

Αμάνσιο Ορτέγκα: Δραστήριος στα 88 του ο ιδρυτής των Zara – Η νέα επένδυση στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ