ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ράλι στα σιτηρά – Άλμα άνω του 3% στις τιμές

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας απειλούν τις ροές εμπορευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα

Νέο ράλι καταγράφουν οι διεθνείς τιμές στα σιτηρά, μετά την επίθεση ουκρανικών drones σε ρωσικό πλοίο, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. 

Είναι ενδεικτικό ότι τα μελλοντικά συμβόλαια παράδοσης στο Χρηματιστήριο του Σικάγο σημειώνουν άνοδο άνω του 3,4%, υπό τον φόβο μείωσης της προσφοράς.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας απειλούν τις ροές εμπορευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω της οποίας διακινείται η πλειονότητα των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών, αλλά και το 15% έως 20% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τον τερματισμό της διεθνούς συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία προέβλεπε ασφαλές ζώνες θαλάσσιας μεταφοράς.

Ήδη, οι εξαγωγές από τα ουκρανικά λιμάνια έχουν είτε «παγώσει» τελείως είτε περιοριστεί σημαντικά, και τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά πλοία έρχονται να αυξήσουν την πίεση και προς τις εξαγωγές από τα ρωσικά λιμάνια.

Προ πολέμου, Ρωσία και Ουκρανία κάλυπταν από κοινού σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης σε σιτηρά, αποτελώντας τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της αγοράς.

Διαβάστε ακόμα

«Κόκκινα» δάνεια: «Στοκ» €8 δισ. διαθέτουν οι τράπεζες – Οι συναλλαγές που θα κλείσουν έως τα τέλη του 2023

ΔΕΗ: Καμπανάκι οι εκπομπές CO2 εξαμήνου για τις ρήτρες βιωσιμότητας του ομολογιακού ύψους €500 εκατ. 

Πύργος Πειραιά: Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο «πράσινο» ψηφιακό πύργο στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""