(last update 22:15) Με νευρικότητα ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στην κεντρική τράπεζα και τις επικαιροποιημένες αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων.

Οι τρεις βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με απώλειες, τις οποίες ωστόσο προσπαθούν να αντιστρέψουν. Πιο συγκεκριμένα, αυτήν την ώρα ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 0,19% ή 65 μονάδες και ανέρχεται στις 34.684 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,22% και τις 4.460 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είναι αμετάβλητος στις 13.685 μονάδες.

Οι επενδυτές εμφανίζουν σαφή σημάδια νευρικότητας, καθώς περιμένουν τη διήμερη συνεδρίαση (Τρίτη και Τετάρτη) της ομοσπονδιακής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, προκειμένου να πάρουν μια «γεύση» από τη στρατηγική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Παρότι οι traders θεωρούν σχεδόν βέβαιο (99%) το σενάριο της «παύσης», δηλαδή της διατήρησης των επιτοκίων στο 5,25% – 5,50%, εντούτοις οι πιθανότητες για μια νέα αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου είναι αρκετά υψηλές (31%).

«Το πώς η Fed θα υλοποιήσει αυτήν την “παύση”, θεωρείται απολύτως σημαντικό για τις αποφάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου» σχολιάζει ο Κουίνς Κρόσμπι, επικφαλής αναλυτής στην LPL Financial.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, εν πολλοίς, κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο δείκτης τιμών παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής) αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο, ενώ ο «δομικός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, επιβεβαίωσε τους υπολογισμούς των ειδικών. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός λιανικής) ενισχύθηκε ελαφρώς υψηλότερα τον Αύγουστο (3,7%).

O Κρόσμπι, πάντως, πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές ενδεχομένως θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενόσω η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Αυτήν την εκτίμηση «στηρίζει» και η σταθερά ανοδική πορεία του πετρελαίου, η τιμή του οποίου συνεχίζει να αυξάνεται. Τη Δευτέρα, ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%, φθάνοντας στα 91,70 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι στο γ’ τρίμηνο η τιμή του «μαύρου χρυσού» εμφανίζει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 30%.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της DoorDash ενισχύεται κατά 2,64%, λαμβάνοντας ώθηση από την αναβάθμιση της σύστασης της Mizuho Securities σε «buy». Η Micron Technology, ταυτόχρονα, έφτασε να κερδίζει τουλάχιστον 2%, χάρη στην απόφαση της Deutsche Bank να αναθεωρήσει σε «buy» τη σύσταση, ωστόσο αυτήν την ώρα προσθέτει 0,78%. Στο +2,29% κινείται η μετοχή της Apple.

Τέλος, η μετοχή της Arm Holdings, η οποία προσφάτως ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) του 2023, αναδιπλώνεται σχεδόν στο -8%, αφομοιώνοντας τα τεράστια κέρδη των πρώτων τριών συνεδριάσεων (>20%).

Ο διαχρονικά κακός Σεπτέμβριος

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία (από το 1950 και μετέπειτα), οι τελευταίες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου αποδεικνύονται ιδιαίτερα «σκληρές» με τον S&P 500.

Συγκεκριμένα, από τις 20 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο S&P 500 παρουσιάζει θετικά πρόσημα μόνο σε δύο, κατά μέσο όρο, συνεδριάσεις.

Φέτος, από τις αρχές του έτους, ο δείκτης βαρόμετρο εμφανίζει συνολικά κέρδη της τάξης του 15%, ενώ από τις αρχές του μήνα καταγράφει ανεπαίσθητες απώλειες.

Διαβάστε ακόμα

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

UBS: Πώς αξιολογεί την επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα (πίνακες)

Ρουμπινί: Η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια – Υπάρχει κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ