search icon

Αγορές

NFTs: Πώς μπορούν να ανακηρύξουν νικητή στις αμερικανικές εκλογές Νοεμβρίου (tweets)

Τα NFTs αλλά και τα crypto προσφέρουν νέο, παρθένο έδαφος δράσης

Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μια έκρηξη της δημοτικότητας των NFTs, με αποτέλεσμα την ανάδειξή τους σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά αξίας 40 δισ. δολαρίων. Οι τεράστιες, λοιπόν, όσο και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες των non-fungible tokens δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τον κόσμο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη το ότι έχουμε μπει σε χρονιά εκλογών!

Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, ότι στην Ουάσιγκτον δεν μπορείς να πας μακριά χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας. Το δε, κόστος της εκλογικής μάχης αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ανά κάθε εκλογικό κύκλο.

Για παράδειγμα, οι συνολικές προεκλογικές δαπάνες των εκλογών του 2020 ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στα 14,4 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή ποσό υπερδιπλάσιο από τον προεκλογικό κύκλο του 2016, σύμφωνα με την OpenSecrets, που ειδικεύεται στην καταγραφή του πολιτικού χρήματος στις ΗΠΑ.

Βεβαίως, το 2020 οι εκλογές ήταν διπλές, ήτοι προεδρικές και κοινοβουλευτικές, όμως και πάλι τα νούμερα ήταν θεαματικά: η προεδρική αναμέτρηση Μπάιντεν-Τραμπ κόστισε 5,7 δισ. δολάρια και η μάχη για τα έδρανα του Κογκρέσου άλλα 8,7 δισ. δολάρια, που ήταν νέο ποσό ρεκόρ για κοινοβουλευτικές εκλογές. Συγκριτικά το κόστος των ενδιάμεσων κοινοβουλευτικών εκλογών του 2018 ξεπέρασε τα 5,7 δισ. δολάρια.

Στη μάχη και τα ψηφιακά νομίσματα

Η συγκέντρωση εισφορών από τους δωρητές γίνεται τόσο σε επίπεδο κεντρικής κομματικής μηχανής όσο κυρίως μεμονωμένα από τους υποψηφίους. Οι τελευταίοι για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνουν τους σχετικούς μηχανισμούς ειδικά στις περιφέρειες που θεωρούνται πιο ευάλωτες, άρα θα απαιτηθούν υψηλότερες δαπάνες.

Ήταν, λοιπόν, λογικό και επόμενο το βλέμμα τους να στραφεί στον «καυτό» κλάδο των κρυπτονομισμάτων και δη, τον κόσμο των NFTs οι δυνατότητες των οποίων αφήνουν τεράστια περιθώρια για την προσέλκυση πολύτιμων δωρητών.

Τα NFTs είναι συλλεκτικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο έχει αξία τόσο ως μια εναλλακτική μορφή ψηφιακού νομίσματος αλλά και ως μια μορφή ενός προϊόντος, όπως ένας πίνακας τέχνης. Το βασικό δε, πλεονέκτημα του είναι πως συνιστά ένα μοναδικό ψηφιακό asset που μπορεί να προσφέρει στον επίδοξο πολιτικό δωρητή τη… μοναδικότητα που θα ήθελε για να αισθανθεί πως κάνει τη διαφορά στην προεκλογική κούρσα.

«Τα NFTs θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω-κάτω στον πολιτικό κόσμο και στην εκστρατεία για τον εκλογικό κύκλο του 2022, καθώς αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μηχανισμό για την επίδειξη της στήριξης προς έναν υποψήφιο» σχολίασε μιλώντας στο Politico, ο Τόμικαχ Τίλεμαν του fund Andreessen Horowitz που στηρίζει δυναμικά τις blockchain startups.

Και κάπως έτσι, ίσως να πρέπει να ξεχάσουμε τα μπλουζάκια και τα καπελάκια, απαραίτητο και ίσως κιτς παραφερνάλιο των εκλογών – ειδικά των αμερικανικών. Τώρα, οι υποψήφιοι δεν θα τάζουν «θεσούλες στο Δημόσιο», αλλά κρυπτονομίσματα. Μη γελάτε, μην κουνάτε το κεφάλι…

Ήδη η Δημοκρατική Σρίνα Κουράνι, μηχανικός και αντιπρόεδρος μιας startup που διεκδικεί μια έδρα στην Καλιφόρνια, υπερηφανεύεται πως ήταν η πρώτη που πρόσφερε NFTs ως κίνητρο προς τους επίδοξους οπαδούς και δωρητές της.

Η πρώτη προσφορά tokens μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας SolSea συγκέντρωσε λιγότερα από 10.000 δολάρια μέσα σε 72 ώρες, όμως ήταν ουσιαστικά δοκιμαστική.

Προς το παρόν, όλα αυτά είναι στην αρχή τους. Αλλά στο μέλλον θα τα συναντούμε όλο και πιο συχνά…

Διαβάστε ακόμη

«Ωρολογιακή βόμβα» για ΕΚΤ, κυβερνήσεις και καταναλωτές ο πληθωρισμός στην Ευρώπη (Γραφήματα)

Kυβερνοασφάλεια: Ποιο εμπορικό σήμα «λατρεύουν» να αντιγράφουν οι χάκερ

Wordle: Το ιντερνετικό παιχνίδι που έχει προκαλέσει φρενίτιδα – Πώς κατάφερε να γίνει Νο.1 σε όλο τον κόσμο

Exit mobile version