Το πετρέλαιο αναμένεται να ολοκληρώσει τον Νοέμβριο καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και μια δεκαετία, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για έκρηξη της παγκόσμιας προσφοράς, που έχει επιδεινωθεί λόγω των εξαιρέσεων που αποφάσισαν οι ΗΠΑ για τους αγοραστές του ιρανικού αργού.

woooo.png

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη αναμένεται να υποχωρήσουν κατά σχεδόν 21% για το σύνολο του μήνα που τελειώνει σήμερα, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Κι ενώ η Ρωσία επέδειξε προθυμία να συμπαραταχθεί με τη Σαουδική Αραβία στη μείωση της παραγωγής, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ την άλλη εβδομάδα στη Βιέννη είναι ακόμα αβέβαιο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις στον Οργανισμό για μείωση των τιμών.

Στο μεταξύ, το φάσμα της επέκτασης των αμερικανικών αποθεμάτων, στοιχειώνει την αγορά.

Αφού έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών στις αρχές Οκτωβρίου, το αργό στη συνέχεια κατέρρευσε με πτώση άνω του 30%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο κραχ από το 2015.

Ενας άλλος παράγοντας που απειλεί να πλήξει τη ζήτηση είναι η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το πετρέλαιο παραμένει σε ένα περιβάλλον υπερπώλησης και αυτή την εβδομάδα υποχώρησε κοντά στο ψυχολογικό όριο των 50 δολ/βαρέλι.

Σύμφωνα πάντως με τον Lim Jaekyun, αναλυτή της KB Securities Co, το πετρέλαιο θα σημειώσει άνοδο μεσο-μακροπρόθεσμα, καθώς υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και την επιβράδυνση της παραγωγής αμερικανικού αργού.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού λήξης Ιανουαρίου 2019 διαπραγματευόταν νωρίτερα στα $51,46 το βαρέλι στη Σεούλ. Την Πέμπτη ενισχύθηκε κατά 2,3% και έκλεισε στα $51,45. Ο συνολικός όγκος ήταν λίγο πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 100 ημερών.

Το προθεσμιακό του μπρεντ παράδοσης Ιανουαρίου 2019 που εκπνέει την Παρασκευή, σημείωσε άνοδο 0,3% στα $59,67 το βαρέλι. Αυτό τον μήνα το συμβόλαιο υποχώρησε κατά 20% περίπου.

Ο διεθνής δείκτης διαπραγματεύτηκε με premium $8.11 έναντι του αμερικανικού αργού, ενώ το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 0,3%.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι, αργό γύρω στα 60 δολάρια ανά βαρέλι είναι «ισορροπημένο και δίκαιο», πρόσθεσε όμως ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους άλλους παραγωγούς.

Η Σαουδική Αραβία από τη μεριά της κάλεσε τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να αφαιρέσουν περί το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αγορά.
Ρώσοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο, για να υποδείξουν ότι μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής είναι πιθανή μεταξύ του Πούτιν και του πρίγκιπα Σαλμάν, αν πάει καλά η συνάντησή τους στη G-20 στην Αργεντινή.