Οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, όπως και η ανικανότητα της Κίνας να βάλει ένα οριστικό τέλος στον «εφιάλτη» της πανδημίας και των lockdowns, έχουν βαρύ αντίκτυπο στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, με τους αναλυτές να σπεύδουν να περικόψουν τις προβλέψεις για το υπόλοιπο του 2022. 

Συγκεκριμένα, οι Morgan Stanley και UBS Group αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την τιμή του «μαύρου» χρυσού, την οποία «κατεβάζουν» κατά έως 15 δολάρια ανά βαρέλι. 

Άλλωστε, από τις αρχές Μαρτίου -και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- η τιμή του Brent έχει απολέσει το 1/3 της αξίας της, με τον «κατήφορο» να συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες.  

Κι αυτό, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη ζήτηση, η οποία συνιστά αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των διαδοχικών lockdowns στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου διεθνώς. Την ίδια ώρα, η προσφορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τις εξαγωγές της Ρωσίας να «αντέχουν» παρά τις δυτικές κυρώσεις. 

Ας δούμε αναλυτικά τι εκτιμούν οι δύο τράπεζες: 

Morgan Stanley 

  • «Κόβει» το βραχυπρόθεσμο outlook για το Brent εξαιτίας του πληθωρισμού και της απότομης επιβράδυνσης της ζήτησης. 
  • Η τιμή – στόχος για το γ’ τρίμηνο περιορίζεται κατά 12 βαρέλια και διαμορφώνεται στα 98 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή – στόχος για το δ’ τρίμηνο μειώνεται κατά 5 δολάρια και καθορίζεται στα 95 δολάρια ανά βαρέλι.  
  • Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου δεν πρόκειται να μειωθούν άμεσα, παρά μόνο στις αρχές του 2023, όταν και αναμένεται πτώση κατά 1,5 έως 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

UBS Group

  • Περιορίζει κατά 15% την τιμή – στόχο για το τέλος του 2022, η οποία πλέον καθορίζεται στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω των lockdowns στην Κίνα και των υψηλών ρωσικών εξαγωγών (παρά τις κυρώσεις της Δύσης). 
  • Οι περιορισμοί στην Κίνα θα επιβραδύνουν τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ζήτησης, παρότι τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών αργού. 
  • Οι ρωσικές εξαγωγές έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές απ’ ό,τι αναμενόταν, με υψηλό όγκο πετρελαίου να εισάγεται από τις ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η τιμή του Brent αναμένεται να ανακάμψει στα 125 δολάρια έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2023, καθώς η προσφορά θα μειωθεί, λόγω του τερματισμού της διάθεσης ποσοτήτων από τα στρατιωτικά αποθέματα αλλά και την αύξηση της ζήτησης για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά το τελευταίο, την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Goldman Sachs. Ειδικότερα: 

  • Περιμένει ότι η τιμή του Brent θα αυξηθεί προς τα 125 δολάρια ανά βαρέλι το 2023, εφόσον τεθεί από τη Δύση ανώτατο όριο στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου.
  • Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι προμήθειες της Ρωσίας είναι πιθανό να υποχωρήσουν κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα προ-πολέμου επίπεδα.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή του WTI στις ΗΠΑ βρίσκεται στο +0,89% και τα 88,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent στην Ευρώπη καθορίζεται στο +0,85% και τα 94,81 δολάρια ανά βαρέλι. 

Διαβάστε ακόμη:

Πάνος Δάβαρης: Στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο – Νέος πλειστηριασμός για εκτάσεις στη Μάνδρα (pics)

Αυτοί είναι οι τοπ προορισμοί των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό (πίνακες)

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14ετίας εκτοξεύτηκε η τιμή της – Πόσα «αποφέρει» η ρευστοποίησή της (πίνακας)