Υπό πίεση τελεί το ευρώ, το οποίο υποχωρεί ξανά κάτω του 0,99 δολαρίου, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τον ετήσιο πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης. 

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα διολισθαίνει κατά 0,72% και διαμορφώνεται στο 0,9891 δολάριο, παρότι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε έστω και πρόσκαιρα άνω του 1 δολαρίου. 

Η αξία του ευρώ την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η καθοδική κίνηση συνδέεται άρρηκτα με τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του ετήσιου δείκτη τιμών, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο από 9,9% τον Σεπτέμβριο. 

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, γεγονός το οποίο εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας. Άλλωστε, και τα στοιχεία του γ’ τριμήνου κατέδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης (0,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο).  

Ας σημειωθεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια (βρίσκονται στο 2%), κάτι το οποίο, ωστόσο, επηρεάζει αρνητικά την υγεία της οικονομίας και «φουσκώνει» τα επιτόκια δανεισμού.  

Την προηγούμενη Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 2%. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου.  

Μέσα στον Σεπτέμβριο το ευρώ κατρακύλησε στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, φθάνοντας έως το 0,95 δολάριο. Από τις αρχές του έτους, δε, οι σωρευτικές απώλειες καθορίζονται στο 13%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο η μηνιαία μεταβολή ήταν θετική.  

Η αξία του ευρώ τον τελευταίο χρόνο

Διαβάστε επίσης

Οι… πράσινες αβρότητες, η χρυσή Αττική Οδός (και με ίδια διόδια…) οι βασιλικές μπίζνες και ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο

Μπαίνουν οι «τσιμεντάδες» στο Ελληνικό: Πότε πιάνουν δουλειά ΗΡΑΚΛΗΣ και ΤΙΤΑΝ

13 απίστευτα σπίτια κορυφαίας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα