Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επίδραση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και προβληματίζει εντόνως τους επενδυτές, όταν ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία να αυξάνεται ραγδαία και να αγγίζει τους 2.182.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 4,3% στις 280 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,79% στις 4.993 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,1% στις 8.741 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,32% στις 3.391 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,09% στις 15.559 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 0,1% στα 22,66 και ο χρυσός κερδίζει 4,9% στα 1.550 δολ./oz.

Το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,0756 από 1,0696 την προηγούμενη μέρα.

Στα οικονομικά στοιχεία

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η Fed δεσμεύτηκε για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, έκκληση απευθύνουν κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου «κρίσης», ύψους ενός τρισ. ευρώ, με άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), υπό τον τίτλο: «Η Ευρώπη πρέπει τώρα να μείνει οικονομικά ενωμένη».

Όπως σημειώνεται στην εισαγωγή του άρθρου, «οι ισχυροί πρέπει να βοηθήσουν τους αδύναμους. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξει η Ευρώπη ότι είναι πραγματικά αυτό που επικαλείται συχνά, μια κοινότητα πεπρωμένου».

Επιπλέον, συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 7,2-20,6 ποσοστιαίες μονάδες και 255-729 δισεκατομμύρια ευρώ, θα προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου.

Για «κύμα» χρεοκοπιών επιχειρήσεων προειδοποιεί ταυτόχρονα το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK).

Ο κορωνοϊός θα στοιχίσει στη Γερμανία σε απώλειες παραγωγής, μειωμένη εργασία και ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε οικονομική κρίση ή φυσική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών, υπολογίζει το Ifo και τονίζει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως αξίζει να επενδύει κανείς στον τομέα της πολιτικής της υγείας.