Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να διόρθωσε (ελεγχόμενα) για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αλλά αυτό δεν κατέστη ικανό να ανατρέψει το εντυπωσιακό ράλι του Μαΐου, το οποίο ξεπέρασε το +11% και επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, φθάνοντας έως τις 1.236 μονάδες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, το οποίο προλειαίνει το έδαφος για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτέλεσε «game changer» για τους επενδυτές, οι οποίοι χάρη στην πολιτική σταθερότητα έσπευσαν να προεξοφλήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ετοιμάζεται να αλλάξει… πίστα, επομένως, οι αγοραστές κυριάρχησαν απόλυτα μέσα στον Μάιο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε μηνιαία άνοδο της τάξης του 11%. Τα σωρευτικά κέρδη του 2023, δε, υπερέβησαν το +30%.

Η πορεία του Γ.Δ. στο τελευταίο 3μηνο

Από τους μεγάλους κερδισμένους του μήνα αποδείχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έκαναν άλμα +20%, καθώς -πέραν όλων των άλλων- η πολιτική σταθερότητα προλειαίνει το έδαφος για την σταδιακή αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία από τα 7,8 ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου εκτοξεύθηκε στις παρυφές των 10 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021, μετρώντας κέρδη άνω του 25% εντός του Μαΐου.

Η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου

Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την ελεγχόμενη διόρθωση, με τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία να επηρεάζουν δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό και να δίνουν την ευκαιρία στους traders να κατοχυρώσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών.

Η Εθνική Τράπεζα τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, οπισθοχωρώντας στα επίπεδα των 5,8 ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι Jumbo, ΔΕΗ, Σαράντης, Coca Cola, ΕΧΑΕ. Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά μεγέθη του α’ τριμήνου παρείχαν στηρίγματα στη Motor Oil, η οποία ανέκτησε το όριο των 24 ευρώ, ενώ προς υψηλότερα επίπεδα έκλεισαν οι Mytilineos – ΟΤΕ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,52% και διαμορφώθηκε στις 1.218,65 μονάδες, χάνοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.225,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.216,08 έως 1.226,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 318,6 εκατ. ευρώ, λόγω του επικείμενου rebalancing.

Η πορεία του Γ.Δ. στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου

Ας σημειωθεί ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένεται η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τις Autohellas και Ελλάκτωρ να προστίθενται στο Small Cap (χωρίς αλλαγές ο MSCI Standard Greece). Αλλαγές θα έχουμε και στους δείκτες FTSE, με τη Cenergy να παίρνει τη θέση του ΟΛΠ στον «25άρη».

Απώλειες στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως και το υπόλοιπο ταμπλό, έδωσε συνέχεια στη διορθωτική πορεία (έφθασε έως τις 1.001 μονάδες), με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -1,87% και τις 958 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, κατρακύλησε στο -3,1% και τα 5,80 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο -1,9% και το 1,4 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -1,4% και το 1,38 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να μένει σχεδόν αμετάβλητη στα 2,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,42% 1,3855 ευρώ
  • Eurobank -1,88% 1,46 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,17% 5,80 ευρώ
  • Πειραιώς -0,29% 2,76 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,75% και 2.946 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολίσθησε στο -2,2% και τα 21,7 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 4% εμφάνισαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Sarantis. Συγχρόνως, η μετοχή της ΔΕΗ περιορίστηκε στο -0,7% και τα 9,9 ευρώ, με τις μετοχές των Coca Cola, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και  ΕΛΒΑΛΑΧΑΛΚΟΡ να τερματίζουν πέριξ του -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύθηκε στο +2,3% και τα 24,1 ευρώ, χάρη στα ισχυρά κέρδη του α’ τριμήνουMytilineos, Aegean, Viohalco και Quest κέρδισαν από τουλάχιστον 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,62% και 1.826 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ διόρθωσε κάτω από τα 5 ευρώ (-4%), με τη μετοχή της Fourlis να συρρικνώνεται στο -3% και τα 4,4 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΒΑΞ έκανε μίνι – ράλι κατά 6,5% και σκαρφάλωσε στο 1,13 ευρώ. Αύξηση κατά 3% παρουσίασαν και οι Profile, Premia, EntersoftΕιδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, η οποία αναρριχήθηκε στο +5% και το 0,64 ευρώ, χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 82,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

  • Η μετοχή της Motor Oil ανέκτησε το όριο των 24 ευρώ, χάρη στην ισχυρή κερδοφορία του α’ τριμήνου. Περιορίστηκε η απόσταση από το ιστορικό υψηλό των 25,7 ευρώ. Κοντά στα 34 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ημέρας.
  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διόρθωσε στα 5,8 ευρώ, υποχωρώντας για 3η διαδοχική συνεδρίαση. Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη του 2023 εξακολουθούν να αγγίζουν το +55%, με την τράπεζα να διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλό 7ετίας.
  • Η μετοχή της ΕΧΑΕ συνέχισε τη διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά και αναδιπλώθηκε κάτω των 5 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 4%. Στο +58% περιορίστηκε η μεταβολή του 2023.
  • Η μετοχή της ΑΒΑΞ εκτινάχθηκε άνω του 1,1 ευρώ, πραγματοποιώντας ράλι κατά 6,5%. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 η κατασκευαστική εταιρεία, η οποία ενισχύεται άνω του 50% μέσα στο έτος.
  • Η μετοχή της Σαράντης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω των 7,5 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος, ο οποίος έφθασε στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 360.000 ευρώ. Στο +14% η μεταβολή του 2023.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

  • ΟΠΑΠ -0,19% 58,8 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,85% 49,5 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil +2,29% 33,7 εκατ. ευρώ
  • Mytilineos +1,45% 31,8 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -1,42% 24,1 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή +0,30% 17,4 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -1,88% 16,5 εκατ. ευρώ
  • Jumbo -2,25% 13,4 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς -0,29% 11,2 εκατ. ευρώ

Ημέρα διόρθωσης Νο.2

Οι επενδυτές συνέχισαν τη λελογισμένη διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας, καθώς έσπευσαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των εντυπωσιακών κερδών της μετεκλογικής περιόδου. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι από τις αρχές του έτους η σωρευτική άνοδος φθάνει στο +30%.

Η πλαγιοκαθοδική κίνηση των διεθνών αγορών, μάλιστα, φαίνεται ότι συμβάλλει στην εξελίξει διόρθωση του Γενικού Δείκτη, με τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία να επηρεάζουν δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ευοίωνη και άκρως αισιόδοξη. Επομένως, η διήμερη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη παρέχει την ευκαιρία στους «καθυστερημένους» επενδυτές να μπουν έστω και τώρα στο «παιχνίδι».

Η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτού του ανοδικού story.

Ταυτόχρονα, η διαφαινόμενη κυβερνησιμότητα προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον στην ελληνική χρηματαγορά.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το μπαράζ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων (χθες η Motor Oil ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη).

Σε συνδυασμό δε, με τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι αναλυτές «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε αρκετές εταιρείες να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή σε υψηλά τουλάχιστον 2ετίας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει αφενός στα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας, τα οποία εντείνουν τους φόβους περί μιας νέας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αφετέρου στην κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,60% και τις 453 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,89%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,43%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,06% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 1,22%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει σχεδόν 200 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται εκ νέου πτωτικά, εξαιτίας των ανησυχιών για την Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,81% και τα 68,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,02% και τα 72,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,61% και τα 1.970 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους φόρους (μη, τζιζ), οι… προλήψεις του Μητσοτάκη, ο Γρύλλος παίρνει πλοία της Attica Group και η μάχη της ακτοπλοΐας

Νέες εξαγορές χωρίς βιασύνη για την Ideal Holdings – «Άνοιγμα» σε Μ.Ανατολή, θυγατρική σε Μπαχρέιν (pics)

Πώς αξιολογεί η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες μετά τις εκλογές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ