Αγορές

Ομόλογα: Θετικό κλίμα μετά την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας

  • newsroom


Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,74% από 0,79%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,16% από 1,10%

Την ώρα που η αγορά κινείται με το βλέμμα στραμμένο στις αποψινές ανακοινώσεις της Fed για τα βήματα που θα ακολουθήσει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στη Φρανκφούρτη επιχειρούν να στείλουν σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της ΕΚΤ στο ίδιο μέτωπο.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Madis Müller, μέλος της ΕΚΤ, η τράπεζα θα μπορούσε την άνοιξη, μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας ΡΕΡΡ, να αυξήσει σε αντιστάθμισμα τις αγορές ομολόγων από το πρόγραμμα ΑΡΡ.

Λίγο αργότερα ο ίδιος ανέφερε στο Twitter ότι δεν είναι «βέβαιος ότι οι αυξημένες αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ αποτελούν την καλύτερη επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας απότομης διόρθωσης (cliff effect) στην οικονομία».

Οι αντικρουόμενες αυτές απόψεις επηρέασαν αρνητικά την αγορά ομολόγων, καθώς το κλίμα ήδη ήταν αρνητικό, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα «θα ανοίξει σήμερα την πόρτα» για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μειώνοντας έτσι στην ουσία το «νέο χρήμα» που ρίχνει στην αγορά.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά πάντως, το κλίμα ήταν θετικό και οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά μετά και τη δημοσιοποίηση της 11ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την ελληνική οικονομία από την Ευρωπαική Επιτροπή.

Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο -0,537% από 0,015%, του 15τούς κυμάνθηκε στο 0,0822% από 0,881%, ενώ η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 0,72% από το 0,77%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 124 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,74% από 0,79%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,16% από 1,10%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, καθώς η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1734 δολ. από το επίπεδο του 1,1724 δολ., όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1729 δολ.

Διαβάστε ακόμη

FED: Οι αγορές αναμένουν τον «χρησμό» Πάουελ – Πώς θα προετοιμάσει τους επενδυτές για το tapering

Ρεκόρ 10ετίας για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Ευρωζώνη: Αυξήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο