Άλμα 12,2% κατέγραψε την Τετάρτη μετοχή της Oracle εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ στην ενδοημερήσια διαπραγμάτευση , αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνίες υποδομής cloud με τη Microsoft και την OpenAI, καθώς και το Google Cloud της Alphabet, μετατοπίζοντας την εστίαση από τα τριμηνιαία κέρδη και έσοδα που ήταν κατώτερα των αρχικών εκτιμήσεων.

Η πιο πάνω εξέλιξη δίνει ώθηση στην προσπάθεια του προέδρου της, Λάρι Έλισον, να επαναπροσδιορίσει τον κατασκευαστή λογισμικού ως σημαντικό ανταγωνιστή στη δραστηριότητα του cloud computing.

Η εταιρεία, γνωστή για το λογισμικό διαχείρισης βάσεων δεδομένων Oracle Database, επικεντρώνεται στην επέκταση της μονάδας υποδομής cloud — η οποία παρέχει υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου — για να ανταγωνιστεί την Amazon.com, τη Microsoft και την Google της Alphabet. Παρ’ όλο που το τμήμα αυτό συνεισφέρει ένα μικρό μέρος των συνολικών πωλήσεων, οι επενδυτές το θεωρούν ως το σημαντικότερο στοίχημα μελλοντικής ανάπτυξης της Oracle.

Τα δύο τελευταία τρίμηνα, «η Oracle υπέγραψε τα μεγαλύτερα συμβόλαια πωλήσεων στην ιστορία μας – λόγω της τεράστιας ζήτησης για εκπαίδευση μοντέλων μεγάλων γλωσσών τεχνητής νοημοσύνης στο Oracle Cloud», δήλωσε την Τρίτη η Διευθύνουσα Σύμβουλος Safra Catz.

Διψήφια αύξηση εσόδων

Η αύξηση των εσόδων θα φτάσει σε διψήφιο αριθμό κατά το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάιο του 2025, τροφοδοτούμενη από την έντονη αύξηση του όγκου εργασίας για τεχνητή νοημοσύνη, είπε η Catz. Η ανάπτυξη θα πρέπει να επιταχυνθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθώς η «χωρητικότητα της μονάδας cloud αρχίζει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση», πρόσθεσε.

Η Oracle ανακοίνωσε επίσης μια νέα συμφωνία για να κάνει την ομώνυμη βάση δεδομένων της διαθέσιμη στην υποδομή cloud της Google. Μια παρόμοια συμφωνία με τη Microsoft, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη του 2023, «θα ενεργοποιήσει την ανάπτυξη της βάσης δεδομένων μας στο cloud», δήλωσε ο Ellison σε ξεχωριστή δήλωση.

Η OpenAI, η οποία έχει λάβει δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση από τη Microsoft, θα χρησιμοποιήσει την υποδομή cloud της Oracle που βρίσκεται στο Όστιν για «πρόσθετη χωρητικότητα», ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους. Το cloud της Oracle έχει αποκτήσει ισχυρή φήμη στις GenAI startups – η εταιρεία διαφημίζει πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Reka, MosaicML και xAI του Έλον Μασκ. Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται τεράστια υπολογιστική ισχύ για να λειτουργήσει.

«Οι μεγαλύτερες εταιρείες cloud στον κόσμο και οι πιο επιτυχημένες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης επιλέγουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Oracle Cloud και κέντρα δεδομένων», δήλωσε ο Ellison σε τηλεδιάσκεψη μετά τη δημοσίευση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Oracle έχει εκτιναχθεί σχεδόν 18% φέτος.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση έχει τρία καθαρά χρόνια μπροστά της

DBRS: H επίπτωση του Euro 2024 στη γερμανική οικονομία (γράφημα)

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 32,4 δισ. ευρώ ο τζίρος στις επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ