(Last upd 21.30)

Σε αρνητικό έδαφος κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ανακτήσουν ένα μέρος των μεγάλων απωλειών της εβδομάδας, οι οποίες φθάνουν έως το -3,5%.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones αυτην την ώρα διολισθαίνει κατά ο,09% και διαμορφώνεται στις 34.038 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 χάνει 0,09% και τις 4.326 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται οριακά στο +0,05% και τις 13.230 μονάδες.

Οι επενδυτές προσπαθούν να βάλουν ένα «φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί, το οποίο εδράζεται στο προσφάτως επικαιροποιημένο σήμα της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Fed θα προχωρήσει και σε νέα παρέμβαση έως τα τέλη του 2023, μεταθέτοντας για αργότερα τις αποφάσεις για την έναρξη της χαλάρωσης (μειώσεις επιτοκίων). Κι αυτό, εύλογα, επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, καθώς «ψαλιδίζει» τη διάθεση για την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου και ενισχύει τους φόβους για μια ανώμαλη «προσγείωση» της οικονομίας.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, S&P 500 και Nasdaq χάνουν 2,7% και 3,5%, αντίστοιχα, από τις αρχές της εβδομάδας, συμπληρώνοντας το χειρότερο πενθήμερο από τον Μάρτιο του 2023. Παράλληλα, καταγράφουν την 3η συνεχόμενη καθοδική εβδομάδα. Από την πλευρά του, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,6%.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Fed, εκτός των μετοχών, επηρεάζουν και τα ομόλογα, με την απόδοση στους 10ετούς τίτλους των ΗΠΑ να φθάνουν στα όρια του 4,5% για πρώτη φορά από το 2007. Η απόδοση στα 2ετή ομόλογα, δε, ξεπερνά πρόσκαιρα το 5,2%, δηλαδή το υψηλότερο σημείο από το 2006.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, τα δημοσιονομικά προβλήματα της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έρχονται να πυροδοτήσουν νέες ανησυχίες, ενόσω το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να διαγράφει ανοδική πορεία.

«Το ρίσκο επιστρέφει, ενόσω οι αγορές αντιμετωπίζουν το σήμα για “υψηλότερα και μακρύτερα” (επιτόκια)» σχολιάζει ο Τζορτζ Γκονκάλβες, αναλυτής της MUFG, σε σημείωμά του.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της AstraZeneca κερδίζει σχεδόν 3%, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές για το αντικαρκινικό φάρμακο Dato-Dxd. Από την πλευρά της, η μετοχή της Wayfair ενισχύεται άνω του 2%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Bernstein.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Κίνα εξετάζει την πιθανή χαλάρωση των περιορισμών για τις επενδύσεις ξένων σε εγχώριες εισηγμένες. Αυτή η πληροφορία, όπως είναι εύλογο, δίνει ώθηση στις κινεζικές εταιρείες της Wall Street, με τις Alibaba, PDD και JD.com να διευρύνονται έως 4%.

Διαβάστε ακόμα

Τα φθινοπωρινά γκάλοπ, η Αθήνα και οι περιφέρειες, ο Stefanos η λάσπη και το ξεμάλλιασμα, οι στενοχώριες για τα bonus και οι μετοχές των τραπεζών

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ περνάει από την ασφάλιση στις κατοικίες – Τι ισχύει για ακίνητα και ιδιοκτήτες

Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών – Έως €30 εκατ. το κόστος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ