ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση (upd)

Προς εβδομαδιαίες απώλειες Dow και S&P 500 - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν στο αμερικανικό ταμπλό - «Άντεξε» η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ – Στο 3,7% έπεσε η ανεργία

(Last upd 21.00)

Μετριοπαθή κέρδη καταγράφουν την Παρασκευή οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενόσω οι επενδυτές αποτιμούν τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία αποδείχθηκαν ισχυρότερα του αναμενόμενου.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones αυξάνεται κατά 0,27% και διαμορφώνεται στις 36.214 μονάδες. Ταυτόχρονα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ανεβαίνει 0.30% και τις 4.599 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αναδιπλώνεται στο +0,39% και τις 14.396 μονάδες.

Οι νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία αυξήθηκαν κατά 199.000 τον Νοέμβριο έναντι 150.000 τον Οκτώβριο και εκτιμήσεων περί 190.000. Παράλληλα, η ανεργία υποχώρησε απροσδόκητα στο 3,7% από 3,9 προηγουμένως.

Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκπέμπουν μια διττή εικόνα. Από τη μία πλευρά, πράγματι καταδεικνύουν ότι η οικονομία είναι ανθεκτική και επομένως, ο πληθωρισμός δύσκολα θα υποχωρήσει, εφόσον ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα δεδομένα υποστηρίζουν το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης», δηλαδή της μείωσης του πληθωρισμού εν μέσω μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης.

«Συνολικά, τα στοιχεία θέτουν την κεντρική τράπεζα σε μια κατάσταση αναμονής. Δεν υπάρχει βιασύνη για άμεση μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρή. Στην πραγματικότητα, μια μείωση θα ήταν πρώιμη» σχολιάζει στο CNBC ο Τζουζέπε Σέτε της Toggle AI.

Οι αποδόσεις στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα, αν και απέχουν παρασάγγας από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά (5%), ενισχύονται κατά 10 μονάδες βάσης και επιστρέφουν στο 4,32%.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη, με τους αναλυτές να περιμένουν διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος 5,25% – 5,50%.

Ωστόσο, οι traders στοιχηματίζουν ότι τον προσεχή Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει στην πρώτη «χαλάρωση» (μείωση επιτοκίων) έπειτα από το 2020.

Σε επίπεδο εβδομάδας, στο μεταξύ, ο Dow Jones χάνει 0,4% και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,2%, με αποτέλεσμα αμφότεροι να οδεύουν προς την πρώτη απώλεια έπειτα από πέντε διαδοχικά πενθήμερα. Από την πλευρά του, ο Nasdaq κερδίζει 0,2%, θέτοντας τις βάσεις για την 6η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Carrier Global ενισχύεται κατά 5,5%, καθώς η εταιρεία συμφώνησε να πωλήσει τη θυγατρική Global Access Solutions Business έναντι 4,95 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της First Solar, παράλληλα, διευρύνεται κατά σχεδόν 4%, χάρη στην αναβάθμιση της σύστασης σε overweight από τη Morgan Stanley.

Διαβάστε ακόμα

Ο Σουλτάνος, ο Μητσοτάκης και τα ντολμαδάκια, το «κρύωμα» και οι φήμες της Βιοϊατρικής, η ώρα των μικρών στο Χ.Α. και ένας (δήθεν) καυγάς 25 εκατ. ευρώ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 11 ανατροπές που αλλάζουν άρδην το τοπίο στην αγορά

Bitcoin: Πάει για τα $50.000 ή «πατάει φρένο»;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""