Σύσταση «hold» και τιμή – στόχο 16,6 ευρώ δίνει για τη μετοχή του ΟΤΕ η Eurobank Equities, η οποία προχωράει σε μια πρώτη αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022. 

Σύμφωνα με το σχόλιο της χρηματιστηριακής εταιρείας, τα μεγέθη του προηγούμενου έτους αποδείχθηκαν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, αλλά το προτεινόμενο μέρισμα (0,5765 ευρώ ανά μετοχή) του 2023 προκάλεσε απογοήτευση, καθώς κινήθηκε κάτω των προβλεπόμενων.  

Υπενθυμίζεται ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του δ’ τριμήνου έμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 332 εκατ. Ευρώ, με αποτέλεσμα η επίδοση στο 12μηνο να διαμορφωθεί στο 1,348 δισ. ευρώ. 

Οι ταμειακές ροές, ταυτόχρονα, ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις (597 εκατ. ευρώ), παρά την οριακή αύξηση των δαπανών κεφαλαίων (capex), ενώτο καθαρό χρέος υποχώρησε στα 469 εκατ. ευρώ από 520 εκατ. ευρώ το 2021.  

Όσον αφορά τις επιστροφές στους μετόχους, η διοίκηση του ΟΤΕ πρότεινε για το 2023 μια συνολική εκταμίευση 425 εκατ. ευρώ (επιμερίζεται σε μέρισμα 250 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα ιδίων μετοχών 175 εκατ. ευρώ) έναντι 502 εκατ. ευρώ το 2022.

Η εν λόγω μείωση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει απογοήτευση στους επενδυτές, οφείλεται κυρίως στην υποχρέωση πληρωμής φόρων 120 – 140 εκατ. ευρώ, η οποία αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τη μείωση των δαπανών και την άυξηση των λειτουργικών κερδών.

Για τα οικονομικά μεγέθη του τρέχοντος έτους, δε, η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα επιτύχει ετήσια αύξηση 15 έως 25 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προσαρμοσμένου EBITDA, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,2% – 1,9%.  

Τέλος, η χρηματιστηριακή εταιρεία θεωρεί ότι η αποτίμηση του ΟΤΕ στο ταμπλό του Χ.Α. εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 10% – 15% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο. Ωστόσο, εξαιτίας της απουσίας ενός καταλύτη, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τη μετοχή υψηλότερα, η Eurobank διατηρεί τη σύσταση «hold».

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σταν λέει «χαμηλά την μπάλα», ο ΣΥΡΙΖΑ «στο κέντρο», η μετωπική για το Solar και το bras de fer Μυστακίδη με εφοπλιστές

Τζον Μακάφι: H ιστορία του πρωτοπόρου των antivirus – Οι γυναίκες, τα ναρκωτικά και η αυτοκτονία στη φυλακή

Πώς θα είναι το project των 244,5 εκατ. ευρώ για το logistics park της HIG στον Ασπρόπυργο