Είδαν οάσεις με “λίμνες” και “νερά”, αλλά ήταν αντικατοπτρισμός τώρα που πλησίασαν πιο κοντά. Ο λόγος για τους ξένους επενδυτές και τις ελληνικές τράπεζες ύστερα από το αδύναμο τρίμηνο αποτελεσμάτων.

Επειδή και τα έξυπνα πουλιά από την μύτη πιάνονται, έτσι και οι ξένοι επενδυτές υπολόγισαν ότι, αγόρασαν φθηνά τις τραπεζικές μετοχές. Όταν οι μετοχές τους διαπραγματεύονται 0,08 φορές την λογιστική αξία ( Πειραιώς ), 0,1042 (Alpha bank), 0,2185 ( Εurobank), 0,2196 (Εθνική ). Όταν στην Ευρώπη οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι υπερδιπλάσιοι και τριπλάσιοι τότε αρκετοί έσπευσαν να επωφεληθούν εξ ου και το ράλι των μετοχών έως 41%. Εξάλλου εισέρχεσαι σε μια ύφεση οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν έναν ευαίσθητο κλάδο που αντιδρά – όπως και έγινε- στην βελτίωση και το άνοιγμα της οικονομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, ένα μεγάλο κομμάτι αποδίδεται και στους Έλληνες επενδυτές που ήταν καθαροί αγοραστές σε πωλήσεις ξένων funds τα οποία αποχωρούσαν.

Το πάζλ, όμως, των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ήταν και παραμένει εξαρχής δύσκολο δεδομένου του όγκου των κόκκινων δανείων που πρέπει να εξυγιανθούν. Όπως θα δούμε τώρα η ορατότητα είναι περιορισμένη και οι ξένοι που κάνουν τους υπολογισμούς με τα excel απογοητεύονται διότι δεν έχουν τα δεδομένα μπροστά τους, τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία.

Στο α΄ τρίμηνο, τα αποτελέσματα ήταν αδύναμα με δυο τράπεζες να καταγράφουν κέρδη και δυο να καταγράφουν ζημίες.

Τα κεφάλαια επίσης μειώθηκαν κατά τι. Οι προβλέψεις που έλαβαν ήταν υψηλές ενώ τράπεζες ανακοίνωσαν κι άλλες τιτλοποιήσεις – για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον σύμφωνα με ξένο επενδυτή ο  οποίος κατέχει και ο ίδιος τραπεζικές μετοχές. Η εικόνα των αποτελεσμάτων ήταν γενικά αδύναμη καθώς και το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται δύσκολο όταν περιλαμβάνει δυο μήνες με κλειστό το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.

Η δυσκολία των υπολογισμών

Μέσα σ’ αυτό το χαοτικό περιβάλλον οι υπολογισμοί γίνονται ακόμα δυσκολότεροι όταν και από πλευράς κυβέρνησης δεν δίδεται ένα οδηγός για το επόμενο εξάμηνο – δωδεκάμηνο. Ακόμα και για τα κεφάλαια που θα δοθούν στην ελληνική οικονομία η εικόνα δεν είναι σαφής και οι αόριστες ανακοινώσεις για “γέφυρες” ή αρχές του 2021 δεν πείθουν. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη σύμφωνα με ξένους επενδυτές δεν δόθηκαν απαντήσεις καθώς έγινε μόνο τοποθέτηση από κυβερνητικής πλευράς. Όπως γίνεται αντιληπτό, το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο καθώς οι επενδυτές θα περιμένουν τις πρώτες τιτλοποιήσεις ( Eurobank ) και την συμφωνία με την FPS για να δουν τις εξελίξεις. Το επόμενο 15μερο θα είναι κρίσιμο, όπως και οι επόμενοι μήνες καθώς χρειάζεται μια καλύτερη ορατότητα.