(Last upd 22.00)

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις ιστορικές ομολογιακές αποδόσεις, λίγο πριν τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones παρουσιάζει ελαφρά πτώση 0,04% και διαμορφώνεται στις 33.112 μονάδες. Αντιστοίχως, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κερδίζει 0,40% στις 4.240 μονάδες, ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνεται κατά 0,87% στις 13.097 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε και πάλι, αν και μόνο πρόσκαιρα, το ψυχολογικό όριο του 5%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 (υψηλό 16ετίας), κάτι το οποίο περιορίζει αισθητά τη διάθεση για την ανάληψη περιττού ρίσκου. Ωστόσο, οι αποδόσεις υποχώρησαν και πάλι χαμηλότερα, όταν έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν «έκλεισε» τις short τοποθετήσεις του σε αμερικανικά ομόλογα.

Η ανάφλεξη των ομολογιακών αποδόσεων επέρχεται στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αν και προανήγγειλε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για τον Νοέμβριο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης στο μέλλον.

Αυτό η εξέλιξη εδραιώνει την πεποίθηση ότι η Federal Reserve είναι απίθανο να μειώσει άμεσα το ύψος των επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 5,25% – 5,50%), ακόμη κι αν σταματήσει τις αυξήσεις.

«Η τάχιστη αύξηση στις αποδόσεις θα μπορούσε να επιταχύνει την εξασθένηση της οικονομίας» σχολιάζει στο CNBC ο Τόνι Ντόουερ, αναλυτής της Canaccord Genuity Group, υπενθυμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στην πορεία ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες, αν και συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας, λόγω του υψηλότερου κόστους χρήματος.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, με τις τεχνολογικές εταιρείες να παίρνουν τη σκυτάλη των ανακοινώσεων από τις τράπεζες. Alphabet, Amazon, Meta και Microsoft, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους, επηρεάζοντας την πορεία της αγοράς.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρκετά δύσκολη για τη Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά σχεδόν 2,5%, διολισθαίνοντας κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Dow Jones και Nasdaq, επίσης, απώλεσαν από 1,6% και 3,2%, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Chevron περιορίζεται κατά τουλάχιστον 2% τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων ή 171 δολαρίων ανά μετοχή. Η μετοχή της Apple, ταυτόχρονα, μειώνεται κατά 1,5%, λόγω της φορολογικής έρευνας της Κίνας εις βάρος της Foxconn, βασικού προμηθευτή του τεχνολογικού γίγαντα. Τέλος, η μετοχή της Walgreens Boots Alliance αυξάνεται κατά σχεδόν 3%, χάρη στην αναβάθμιση σε overweight από την JP Morgan.

Διαβάστε ακόμα

Το μάδημα της (κυβερνητικής) μαργαρίτας, τα γκάλοπ για Syriza-Miami, ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας, το φλερτ του Euronext με το Χ.Α, τα αεροδρόμια και οι τραπεζικοί κίνδυνοι

Alpha Bank – Unicredit: Mega deal 1 δισ. για το 9% του ΤΧΣ και την πώληση στη Ρουμανία

Παύση ή αύξηση επιτοκίων λόγω Ισραήλ; Στην Αθήνα το νέο μπρα ντε φερ για «γεράκια» και «περιστέρια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ