Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν μετά από τις απώλειες που κατέγραψαν αρχικά στην εκκίνηση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τις προοπτικές για τη ζήτηση, ενόψει ενός μπαράζ πληροφοριών από κορυφαίους ενεργειακούς παράγοντες για το outlook της αγοράς.

To αμερικανικό αργό WTI σημείωσε άνοδο προσεγγίζοντας τα 90 δολ/βαρέλι, αφού προηγουμένως σημείωνε πτώση 1%. Συγκεκριμένα, διαπραγματεύεται στα 89,43 με άνοδο 0,47%, ενώ το διεθνούς προέλευσης μπρεντ σημειώνει άνοδο 0,61% στα 95,50 δολ/βαρέλι.

Τους τελευταίους μήνες οι επενδυτές απέφευγαν να επενδύουν σε commodities λόγω των φόβων ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα πλήξει τη χρήση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της βενζίνης. Αυτό προκάλεσε τη βουτιά κατά 10% για το WTI την περασμένη εβδομάδα.

Το αργό σημείωσε έντονες διακυμάνσεις μέσα στο 2022, με την τιμή του να εκτινάσσεται στις αρχές του έτους με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια έκανε βουτιά τον Ιούνιο λόγω των φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο αυξημένος πληθωρισμός ώθησε τις κεντρικές τράπεζες, όπως την Fed, να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων, ενώ οι επενδυτές περιμένουν ακόμα περισσότερες αυξήσεις αυτό το εξάμηνο.

Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, το πετρέλαιο πέφτει, αλλά όχι για πολύ, ενώ σε σημείωμά τους αναλυτές αναφέρουν ότι μείωσαν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις τιμές, αλλά βλέπουν στη συνέχεια την περίπτωση ενός ριμπάουντ. «Συνεχίζουμε να περιμένουμε ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει θα παραμείνει σε μη βιώσιμα ελλείμματα στις τρέχουσες τιμές».

Διαβάστε ακόμη:

Icon Energy: Μετά το «σήμα ζωής» η αποχώρηση Νίκα

ΡΑΕ: Ενιαία τιμολόγια από τους προμηθευτές ενέργειας μετά το αλαλούμ στους λογαριασμούς

Greencells Group: Με γερμανική «σφραγίδα» το νέο mega φωτοβολταϊκό των 302,2 MW στη Θεσσαλία (pics)