Μικρή αποκλιμάκωση εμφανίζει την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.  

Πιο συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς για την Ευρώπη- υποχωρούν κατά τουλάχιστον 4% και επιστρέφουν στα 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα, «πέφτοντας» κάτω του ψυχολογικού ορίου των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επέρχεται εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το ενεργειακό μπρα-ντε-φερ Βρυξελλών και Μόσχας.   

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, η οποία εδράζεται σε τρεις άξονες:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες 

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων 

Εκτός της συμφωνίας, ωστόσο, έμεινε το αίτημα για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, το οποίο είχαν ζητήσει 15 χώρες – μέλη, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Δεδομένης της άρνησης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες φοβούνταν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε μηδενισμό των ρωσικών εισαγωγών -και άρα, νέο έλλειμμα προσφοράς- θεωρούταν εξ αρχής δύσκολη η επίτευξη συναίνεσης επί του συγκεκριμένου θέματος. 

Στο μεταξύ, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 88%, κάτι το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για ευρείες ενεργειακές ελλείψεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Ας σημειωθεί ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ε.Ε. εισήγαγε το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τώρα, το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 9%. 

Διαβάστε ακόμα:

Νέο πληθωριστικό σοκ τον Σεπτέμβριο: Άλμα στο 12,1% για την Ελλάδα – Διψήφιο ποσοστό και στην Ευρωζώνη

Smart Park: Νέες συμφωνίες με γνωστά ονόματα και brands – Αύξηση σε επισκεψιμότητα και τζίρους

Είναι πολλά τα λεφτά (στα κανάλια), πεντοζάλη των εργολάβων και ο… αντισυμβατικός κ. Τζώρτζης