Μίνι – ράλι καταγράφει την Πέμπτη η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να χαιρετίσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Enel Romania. Ένα deal, το οποίο εδραιώνει τη θέση της επιχείρησης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η μετοχή της κραταιής εταιρείας ηλεκτρισμού, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι, σημειώνει κέρδη άνω του 3,3% και διαμορφώνεται στο 8,25 ευρώ, επανερχόμενη άνω του ψυχολογικού ορίου των 8 ευρώ και πλησιάζοντας το φετινό υψηλό των 8,40 ευρώ.

Ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 811.000 αφορούν «πακέτα». Μέχρι στιγμής, δε, έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν 1,1 εκατομμύρια τεμάχια. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, παράλληλα, υπερβαίνει τα 3,1 δισ. ευρώ (7η μεγαλύτερη στο Χ.Α.).

Η σημερινή άνοδος, η οποία ανεβάζει κοντά στο +25% τα σωρευτικά κέρδη του 2023, επέρχεται ως απόρροια της επιτυχημένης διαπραγμάτευσης για την απόκτηση της Enel Romania, έναντι τιμήματος 1,26 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά, με την οποία η εταιρεία βάζει «πόδι» στην αγορά των Βαλκανίων, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξης της επιχείρησης, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και δραστηριοτήτων διανομής / εμπορίας.

Η ΔΕΗ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω ενός συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων, εκ των οποίων 800 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) από διεθνείς τράπεζες.

Το deal αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του α’ τριμήνου.

Διαβάστε ακόμα

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η φόρτιση και η συγγνώμη, τα δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό και το σφυρί στο ράντσο Κοντομηνά

Απόστολος Βακάκης – Jumbo: Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ – Πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που παντρεύεται την πριγκίπισσα της Ιορδανίας – Πώς η οικογένεια Θερμιώτη πλούτισε στη Βενεζουέλα