Αγορές

Τραμπ-ΟΠΕΚ σημειώσατε… άσσο – Υποχώρησε το πετρέλαιο

  • newsroom


Ήδη άρχισαν να τα «γυρίζουν» οι παραγωγοί - Τι προεξοφλεί η αγορά

Ο Τραμπ καλεί το καρτέλ να μη μειώσει την παραγωγή – «Μην κόψετε την παραγωγή – ο κόσμος θέλει φθηνό πετρέλαιο» – Ήδη άρχισαν να τα «γυρίζουν» οι παραγωγοί – Τι προεξοφλεί η αγορά

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Απ’ ότι φαίνεται το… θέλημα Τραμπ για υψηλή παραγωγή/χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια φορά.

Αύριο το πετρελαϊκό καρτέλ συνεδριάζει για να αποφασίσει αν πράγματι θα μειώσει την παραγωγή (και δραστικά μάλιστα, όπως προαναγγέλει καιρό τώρα), γεγονός που θα οδηγήσει φυσικά σε αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Σήμερα όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε (μέσω Twitter) τις χώρες του ΟΠΕΚ να μην μειώσουν την παραγωγή μαύρου χρυσού. Άραγε θα περάσει το δικό του; Πάμε να δούμε τι λένε οι αγορές (οι οποίες δε λένε ποτέ ψέματα).

Το πετρέλαιο σήμερα ξεκίνησε ανοδικά ξεπερνώντας το +1,5%, με αργό και Brent στα 53 και 63 δολ/βαρέλι αντίστοιχα, καθώς το γενικό επενδυτικό συναίσθημα προεξοφλούσε συμφωνία αύριο από ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, και μετά το tweet του Τραμπ, οι τιμές πήραν τον… κατήφορο, σβήνοντας τα πρωινά κέρδη και κλείνοντας με απώλειες!

Τα γυρίζουν οι παραγωγοί, γυρίζει και  η αγορά

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,58% ε την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,72 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε πτώση της τάξεως του -0,43% στα 53,02 δολ. ανά βαρέλι.

Επομένως, τι μας λέει η αγορά; Ότι ίσως τελικά ένας Τραμπ κερδίσει ένα ολόκληρο καρτέλ. Κι αυτό διότι οι πετρελαιοπαραγωγοί άρχισαν ήδη να τα «γυρίζουν». 

Η Ρωσία αναφέρει πως «ίσως να μη μπορέσει να κόψει άμεσα την παραγωγή, διότι ο (κρύος) χειμώνας δυσκολεύει μια τέτοια ενέργεια.» Αλλά και ο υπουργός Ενέργειας του Ομάν δίνει σήμα για μείωση της τάξεως του 1 εκατ. βαρελιών, που δεν είναι και τόσο μεγάλη, δεδομένης της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ τρυπάνε πλέον για πετρέλαιο μετά μανίας, αντισταθμίζοντας έτσι εύκολα οποιαδήποτε μικρή αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής. Το Εκουαδόρ από μεριά του τονίζει πως χρειάζεται μείωση, αλλά «δεν ξέρει πόση». Τα υπόλοιπα κράτη προς το παρόν δείχνουν να επιθυμούν περικοπη παραγωγής, χωρίς όμως να συμφωνούν ήδη σε κάτι συγκεκριμένο.

«Μην κόψετε την παραγωγή – ο κόσμος θέλει φθηνό πετρέλαιο»

«Ελπίζω ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει τις πετρελαϊκές ροές ως έχουν, και δε θα τις περιορίσει. Ο πλανήτης ούτε θέλει να δει, ούτε χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου!», έγραψε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. 

Μένει να δούμε αν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα καταφέρει (και αυτή τη φορά) να περάσει το… δικό του.

Αύριο η κρίσιμη απόφαση – Θέλει μείωση το καρτέλ, αλλά…

Όπως ανέφερε νωρίτερα το newmoney.gr, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν σήμερα από τη Βιέννη να παζαρεύουν το μέγεθος της ενδεχόμενης μείωσης της παραγωγής αργού. Η επίσημη συνάντηση ξεκινά αύριο Πέμπτη. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι συμφωνούν σε μια σημαντική περικοπή της παραγωγής.

Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να κρατήσει σταθερή (ή και αυξανόμενη) την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αποφύγει μια νέα άνοδο των τιμών, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν αποτρέποντάς το από το να εξάγει αργό.

Ο Brian Hook, ο επικεφαλής αξιωματούχος υπεύθυνος για τις ιρανικές κυρώσεις, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ-Φαλίχ στην Αυστριακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Bloomberg, η οποία επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη λόγω του απορρήτου της υπόθεσης.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η πορεία των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με την παραγωγή. Οι Σαουδάραβες καλούν το καρτέλ να έρθει σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Όμως η επιρροή του Τραμπ στους Σαουδάραβες είναι γνωστή. Με αυτά τα δεδομένα, πως θα διαμορφωθεί η αγορά;

jointeffort.png

Πως κάνει κουμάντο ο Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, όταν το αργό έφτασε τα 82 δολ/βαρέλι στα υψηλά 4ετίας τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του κατά ΟΠΕΚ, μέσω twitter, λέγοντας πως οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές.

Στο newmoney.gr έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές για το πως ο Τραμπ προσπαθεί (και επιτυγχάνει) να παρεμβαίνει καθοριστικά στην αγορά πετρελαίου, έχοντας φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε η επιρροή του Προέδρου στην τιμή του μαύρου χρυσού να υπερβαίνει σε περιπτώσεις αυτή ολόκληρου του ΟΠΕΚ. Διαβάστε αναλυτικότερα για το πως ο πλανητάρχης… εξουσιάζει πετρέλαιο και δολάριο εδώ.

Άλλωστε, όπως αναφέραμε πρόσφατα, η δύναμη του πετρελαϊκού καρτέλ έχει αρχίσει να φθίνει, καθώς οι ΗΠΑ πριν από λίγες εβδομάδες έχουν καταστεί όχι μόνο ενεργειακά ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ αλλά και κυρίαρχος παίχτης στην αγορά του μαύρου χρυσού. Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ.

oilusa.jpg