Πτωτικά κινούνται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπειτα από διήμερη άνοδο, καθώς οι ενδείξεις για υψηλότερα αμερικανικά αποθέματα «μαύρου χρυσού» υπερίσχυσαν των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παρατείνει τις περικοπές στην προσφορά.

Συγκεκριμένα, η τιμή στο αργό τύπου Brent υποχώρησε προς τα 83 δολάρια το βαρέλι ύστερα από άνοδο κατά 2,5% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας εν μέσω ενίσχυσης στις φυσικές αγορές. Το αμερικανικό αργό βρέθηκε κάτω από τα 79 δολάρια. Το χρηματοδοτούμενο από τη βιομηχανία Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα εθνικά αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 8 εκατομμύρια βαρέλια, συμπεριλαμβανομένου του κόμβου αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα.

Η διόρθωση στο αργό συμπίπτει χρονικά με τις περιορισμένες κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Wall Street να σημειώνει την Τρίτη μικρές μεταβολές καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες. Επιπλέον, το δολάριο καταγράφει κέρδη, γεγονός που καθιστά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ωστόσο, το αργό εξακολουθεί να ωθείται προς περιορισμένα μηνιαία κέρδη, αν και οι τιμές παραμένουν εντός μιας σχετικά στενής ζώνης. Η άνοδος έχει υποστηριχθεί από τις μειώσεις της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, με το καρτέλ να αναμένεται ευρέως να συμφωνήσει την παράταση στις μειώσεις και το δεύτερο τρίμηνο για να στηρίξει την αγορά. Οι τιμές ενισχύθηκαν επίσης από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Πιο αναλυτικά, το μπρεντ παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 0,4% στα 83,29 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα στην αγορά της Σιγκαπούρης. Το WTI παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 0,5% στα 78,51 δολάρια το βαρέλι.

Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης παραμένουν, σημειώνει τo Bloomberg Η αύξηση της ζήτησης αργού στην Κίνα αναμένεται να ενισχυθεί μόλις κατά 1% φέτος, καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία εξασθενεί και η ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση των ηλεκτρικών οχημάτων μειώνει την κατανάλωση, προβλέπει η China National Petroleum σε έκθεσή που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+

Τις επόμενες ημέρες, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τις «εθελοντικές» περικοπές της παραγωγής πετρελαίου για το δεύτερο τρίμηνο με τους επενδυτές να αναμένουν πλήρη παράταση. Αντιθέτως, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το καρτέλ έχει την ευκαιρία αυξήσει ελαφρώς την προσφορά, αναλαμβάνοντας κάποιο βραχυπρόθεσμο κόστος προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα κέρδη.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, με τον ΟΠΕΚ+ να τις καταργεί σταδιακά  το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με σημείωμα των αναλυτών που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο ΟΠΕΚ και η ηγέτιδά του Σαουδική Αραβία να πετάξουν λευκή πετσέτα και να τερματίσουν τις περικοπές παραγωγής, συνεπώς η κρυστάλλινη σφαίρα δείχνει συνέχιση των περικοπών και μετά το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε στο CNBC ο Manish Raj, διευθύνων σύμβουλος της Velandera Energy Partners.

Τον Νοέμβριο, αρκετές χώρες του ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ανακοίνωσαν μια σειρά περιορισμών της παραγωγής συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η επίσημη αιτιολόγηση ήταν ότι η μείωση αποσκοπούσε στη στήριξη «της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου». Ωστόσο, ακόμη και αν δεν ειπώθηκε ανοιχτά, ο πραγματικός στόχος ήταν σαφής: η δημιουργία ενός σταθερού κατώτατου ορίου για τις τιμές του αργού γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Η ώρα του comeback ή το «τίναγμα της ψόφιας γάτας»; (pic)

Οικονομικό Επιμελητήριο: Ζητά παράταση στη διασύνδεση ταμειακών – POS

Θα φορούσατε ρούχα από πορτοκάλια, μανιτάρια, φύκια ή σταφύλι;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ