Οι τιμές του αργού πετρελαίου έκλεισαν με άνοδο σχεδόν 3% τη Δευτέρα, μετά τη δήλωση του Ντοναλντ Τραμπ ότι η εκεχειρία με το Ιράν βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη», εντείνοντας τις ανησυχίες ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ουσιαστικά κλειστά χωρίς σαφή προοπτική αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Το Brent ενισχύθηκε κατά 2,92 δολάρια ή 2,88%, κλείνοντας στα 104,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI σημείωσε άνοδο 2,65 δολαρίων ή 2,78%, στα 98,07 δολάρια το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Brent έφτασε έως τα 105,99 δολάρια και το WTI άγγιξε τα 100,37 δολάρια.
Την προηγούμενη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες είχαν καταγράψει απώλειες περίπου 6%, καθώς οι αγορές προεξοφλούσαν πιθανό τέλος στον πόλεμο που διαρκεί πλέον δέκα εβδομάδες και επανέναρξη των ροών πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε ξανά όταν ο Τραμπ χαρακτήρισε «χαζή» την απάντηση της Τεχεράνης στην αμερικανική πρόταση ειρήνευσης και υποστήριξε ότι η εκεχειρία βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο.
Η Τεχεράνη, απαντώντας στην πρόταση της Ουάσινγκτον για επανεκκίνηση των συνομιλιών, ζήτησε τον τερματισμό των συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, όπου το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολαχ.
Παράλληλα, το Ιράν απαίτησε αποζημιώσεις για τις πολεμικές ζημιές, αναγνώριση της κυριαρχίας του στα Στενά του Ορμούζ, άρση του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού, εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιθέσεις, καθώς και άρση των κυρώσεων και της απαγόρευσης στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ απέρριψε δημόσια την ιρανική πρόταση μέσω social media, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη».
«Η αφήγηση άλλαξε ξανά μέσα σε λίγες ημέρες, από αποκλιμάκωση σε νέα κλιμάκωση, και οι αγορές πετρελαίου αντιδρούν ανάλογα — αν και προς το παρόν συγκρατημένα», σημείωσε η Florence Schmit της Rabobank.
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο την Τετάρτη, όπου σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα συζητήσει και το ζήτημα του Ιράν με τον Σι Ζινπίνγκ.
«Δεν πιστεύω ότι οι αγορές περιμένουν άμεση αμερικανική κλιμάκωση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση Τραμπ – Σι», ανέφερε ο Bob Yawger της Mizuho.
Την Κυριακή, ο επικεφαλής της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια αγορά έχει χάσει περίπου 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου τους τελευταίους δύο μήνες και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί ακόμη και αν αποκατασταθούν οι ροές.
Παράλληλα, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι οι εξαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου προς την Κίνα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τον Ιούνιο, καθώς οι αγοραστές περιορίζουν τις παραγγελίες λόγω των υψηλών τιμών και των χαμηλότερων διαθέσιμων ποσοτήτων που συνδέονται με τη σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν.
Διαβάστε ακόμη
Σπίτι μου ΙΙ: Eως 31 Αυγούστου οι συμβασιοποιήσεις για όσους έχουν ήδη εγκριθεί
CrediaBank: Έπεσαν οι υπογραφές για το 70% της Pantelakis Χρηματιστηριακή- Στα €8,75 εκατ. το τίμημα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.