Σε κλοιό πωλητών η ρουπία εν μέσω της τέλειας καταιγίδας παγκοσμίως που οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο ινδικό νόμισμα και τους επόμενους μήνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το νόμισμα τέσταρε νέα ιστορικά χαμηλά και η ισοτιμία της έφτασε τις 80 ρουπίες ανά δολάριο ΗΠΑ τουλάχιστον δύο φορές μέσα στον Ιούλιο. Ανέκαμψε μόνο μετά από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Reserve Bank of India -RBI). Εκτοτε έχει ανακτήσει έδαφος και σήμερα Πέμπτη βρίσκεται πέριξ των 79,06 δολαρίων.

Οι πρόσφατες μεγάλες απώλειες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των φορέων χάραξης πολιτικής, προκειμένου να αμβλύνουν τις ανησυχίες για ένα νέο sell-off, που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές ακόμα χαμηλότερα.

Ο ΥΠΟΙΚ, Νιρμάλα Σιθαμαράν, απέδωσε την υποτίμηση της ρουπίας σε εξωτερικούς παράγοντες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου και η σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών είναι μεταξύ των βασικών αιτιών για την αποδυνάμωση της ινδικής ρουπίας έναντι του δολαρίου, είπε ο υπουργός.

Οι αναλυτές συμφώνησαν ότι το νόμισμα πλήττεται από πολλαπλά μέτωπα παγκοσμίως.

Η έκθεση της Ινδίας στις υψηλές τιμές ενέργειας είχε αρνητικές επιπτώσεις στο νόμισμα, με τη ρουπία να υποχωρεί περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας επηρεάζει ιδιαίτερα την Ινδία — τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο — που συνήθως αγοράζει πετρέλαιο σε δολάρια. Όταν η ρουπία εξασθενεί, η αγορά πετρελαίου γίνονται πιο ακριβές.

Σύμφωνα με αναλυτές της Nomura, για κάθε 1 δολάριο αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ο λογαριασμός εισαγωγών της Ινδίας αυξάνεται κατά 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Διαβάστε ακόμη:

Πριν από την ΔΕΘ οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Τι άλλο θα συμβεί; Ο βασικός ποταμός της Ευρώπης «στεγνώνει» και απειλεί την οικονομία

Grosvenor: Η δυναστεία των δισεκατομμυριούχων αλλάζει μετά από 345 χρόνια