Αγορές

Pimco για ΕΚΤ: Με τα ίδια εργαλεία οραματίζεται έναν πιο φιλόδοξο στόχο

  • newsroom


Τι αναφέρει ο οίκος για τις αποφάσεις της ΕΚΤ και πότε εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η περιστολή της χαλαρής πολιτικής

Συμβατή με τις προσδοκίες των αναλυτών κρίνει τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η Pimco. Όπως αναφέρει ο Konstantin Veit αναλυτής χαρτοφυλακίων της Pimco η αναμόρφωση του guidance στα επιτόκια προκειμένου να συμβαδίζει με τον νέο στόχο του πληθωρισμού ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Όπως και με τις δεσμεύσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για την περίπτωση υπέρβασης του στόχου του πληθωρισμού, η αναφορά της ΕΚΤ σε πιθανές παροδικές υπερβάσεις δεν αναμένεται να προκαλέσει ισχυρή εντύπωση στις αγορές, δεδομένης της πρότερης αποτυχίας της Τράπεζας να κατακτήσει τον πιο συντηρητικό στόχο πληθωρισμού, αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Ο αναλυτής της Pimco εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα αρχίσει να προετοιμάζεται για το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την ανατιμετώπισης της πανδημία (PEPP) και την αναβάθμιση του μόνιμου προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) για το 2022, έτσι ώστε να διατηρήσει τις διευκολυντικές συνθήκες χρηματοδότησης και μετά το τέλος των μέτρων έκτακτης ανάγκης, καθώς η πρόοδος προς τον στόχο του πληθωρισμού θα παραμένει αδύναμη.

Το νέο guidance επιβεβαιώνει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία από μόνη της αποτελεί τροχοπέδη για τα επισφαλή assets, αναφέρει ο αναλυτής καταλήγοντας ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το πως η ΕΚΤ οραματίζεται να επιτύχει έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο με τα ίδια παλιά εργαλεία.

Διαβάστε ακόμα:

Scope Ratings: Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης το 2021

Bitcoin: Η νέα ατάκα του Μασκ εκτόξευσε την τιμή του

Άγονος ο πλειστηριασμός για το Ερασίνειο