Σε «ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών» οδηγήθηκε ο πλειστηριασμός για το Ερασίνειο Ογκολογικό νοσοκομείο που πραγματοποιήθηκε χθες. Συγκεκριμένα η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης με τιμή πρώτης προσφοράς στα 25,7 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα χωρίς να υπάρξει κανένα «χτύπημα».

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, το ημιτελές κτιριακό συγκρότημα θα παραμείνει παραδομένο στη φθορά του χρόνου, εκτός και αν σε κάποιον επαναληπτικό πλειστηριασμό αλλάξουν τα δεδομένα.

Πάντως, το επόμενο σφυρί αναμένεται ότι θα προγραμματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε το ακίνητο, δηλαδή το οικόπεδο των 51 στρεμμάτων στο Κορωπί, με το κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ. και τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ανελκυστήρες, κλιματιστικά, λέβητες, μετασχηματιστές μέχρι και κυλιόμενες σκάλες).

Ειδικότερα, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

-Κυλιόμενες σκάλες, 2τμχ, ΚΟΝΕ, TypeEJV100/35
-Ανελκυστήρες, 10τμχ, ΚΟΝΕ, Μηχανικοί,
– Ανελκυστήρες, 2τμχ, ΚΟΝΕ, Μηχανικοί,
-Μετασχηματιστές, 3τμχ, ΑΒΒ, 1600 KVA, 5/ H/Z, 2τμχ, ΓΕΜΚΟ,1000 KVA,
-Πεδία μέσης τάσης, 1τμχ, ORION-ABB, 630 A,
-Πεδία χαμηλής τάσης, 33τμχ, Seller-ABB,
-Λέβητες, 3τμχ, 1.000.000 kcal/hr, (στο λεβητοστάσιο υπάρχουν και αντλίες κυκλοφορητές, καθώς και ο πίνακας αυτοματισμών της Grundfos),
-Πυροσβεστικό συγκρότημα με μία ηλεκτροκίνητη και μία πετρελαιοκίνητη αντλία, 1τμχ, GRUNDFOS, 130m3/h-90MYΣ
-Πιεστικό σύστημα νερού με 3 αντλίες, 1τμχ, GRUNDFOS, 90.24m3/h-21,7 ΜΥΣ,
– Κεντρικές κλιματιστικές Μονάδες, 24τμχ, INTERKLIMA,
-Δίδυμοι κυκλοφορητές (Αντλίες) Κλιματισμού, 18τμχ, GRUNDFOS, Inverter 2900rpm.

Με απόφαση (412/2020) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 25.700.000 ευρώ, ωστόσο εάν και οι επαναληπτικοί πλειστηριασμοί αποβούν άγονοι θα ζητηθεί μείωση της.

Οφειλέτιδα είναι η εταιρεία «Ερασίνειο-Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε.» και επισπεύδουσα η Eurobank.

Σε βάρος της εταιρείας υπάρχουν υποθήκη (από 1/6/2007) υπέρ της Eurobank για 4.020.000 ευρώ, προσημείωση (από 17/2/2011) υπέρ της Eurobank για 4.370.000 ευρώ, προσημείωση (από 1/8/2013) υπέρ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για 881.636,13 ευρώ, και η από 8/4/2015 επιταγή υπέρ της Eurobank για 1.000.000 ευρώ.

Ένα μεγαλόπνοο πλάνο που «κόλλησε» στην κρίση

Ο άγονος πλειστηριασμός έρχεται να προστεθεί σε ένα «παζλ» δυσάρεστων εξελίξεων από τότε που το μεγαλόπνοο πλάνο για τη δημιουργία του πρώτου εξειδικευμένου ιδιωτικού ογκολογικού νοσοκομείου «κόλλησε» λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εμπνευστής του φιλόδοξου αυτού σχεδίου ήταν ο μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, τον οποίο πλαισίωνε ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σημαντικοί επενδυτές, όπως ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures. Το επενδυτικό πλάνο έφτανε τα 90 εκατ. ευρώ, η δυναμικότητα του νοσοκομείου θα ήταν 220 κλίνες και προβλεπόταν η τοποθέτηση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού που θα έδινε νέες δυνατότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς, ενώ υπήρχε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στην ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τον Απρίλιο του 2007 η εταιρεία «Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική» πήρε από τις τράπεζες ομολογιακό δάνειο 33,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια άρχισε η κατασκευή του φτάνοντας μέχρι τη διαμόρφωση των κτιρίων και την τοποθέτηση μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού. Υπήρχε μάλιστα στρατηγική συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την κατασκευή και τη μετέπειτα διαχείρισή του επί μια δεκαετία.

Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας το 2010, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η οικονομική κρίση έβαλε τέλος στο project λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Στη συνέχεια, το ομολογιακό δάνειο καταγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2015 και από το 2018 ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Eurobank (ως εκπροσώπου των ομολογιούχων) για εκποίηση μέσω πλειστηριασμού, με τίμημα, αρχικά, στα 31,9 εκατ. ευρώ και χωρίς αποτέλεσμα.

Από πέρυσι άρχισε νέος κύκλος μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκεί βγήκε τον περασμένο Δεκέμβριο με πρώτη τιμή προσφοράς 25,7 εκατ. ευρώ, αλλά ανεστάλη λόγω πανδημίας. Η δεύτερη προσπάθεια σε αυτή την τιμή έγινε σήμερα.

Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει προοπτική αξιοποίησης αυτής της πολύτιμης υποδομής ή το συγκρότημα θα παραμείνει «στοιχειωμένο» στα ορεινά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου…

Διαβάστε ακόμα: 

Ευάλωτα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα – Διαγραφή για όλες τις οφειλές και 2η ευκαιρία   

«Μάχη» για τη μεζονέτα της Κ. Ζηρίδη στην Κηφισιά   

Αυτές είναι οι φθηνότερες περιοχές στο Λονδίνο για αγορά και ενοικίαση κατοικίας (Γραφήματα)