Η τιμή της πλατίνας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα φέτος εξαιτίας παραγόντων όπως οι διακοπές ρεύματος στη Νότια Αφρική, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξημένη παραγωγή υβριδικών αυτοκινήτων.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η επενδυτική τράπεζα UBS αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τιμή της πλατίνας το 2023, εκτιμώντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα κοστίζει 1.150 δολάρια ανά ουγγιά τον Ιούνιο, από την προηγούμενη εκτίμηση των 1.100 δολαρίων, και θα φτάσει τα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά τον Δεκέμβριο. Σήμερα η τιμή της κυμαίνεται γύρω από τα 1.000 δολάρια ανά ουγγιά.

«Έπειτα το ισχυρό ράλι στην αρχή του έτους, η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ -που πυροδοτεί ανησυχίες για την ανάπτυξη- και το ισχυρότερο δολάριο ρίχνουν την τιμή της πλατίνας», ανέφερε η UBS σε έκθεσή που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο.

Τον Δεκέμβριο, η πλατίνα είχε το καλύτερο τρίμηνό της από το 2008 καθώς έφτασε τα 1.086 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο άνω του 26%.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επενδύσεων Πλατίνας (WPIC) θα υπάρξει «μεγαλύτερο από το αναμενόμενο» έλλειμμα πλατίνας το 2023 διεθνώς, καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται και η προσφορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει. Το Συμβούλιο προβλέπει έλλειμμα 556.000 ουγγιών (556 koz) φέτος, έπειτα από το πλεόνασμα που καταγράφηκε τα δύο τελευαταία χρόνια.

Το 2022, το WPIC κατέγραψε πλεόνασμα 776.000 ουγγιών, αλλά το 2023 η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση, προκαλώντας «σημαντικό έλλειμμα», σύμφωνα με τον Εντ Στερκ, διευθυντή ερευνών του WPIC.

«Το βασικό σημείο είναι ότι αναμένουμε μια αρκετά σημαντική αύξηση 24% σε ετήσια βάση όσον αφορά τη συνολική ζήτηση», δήλωσε ο Στερκ στο CNBC, αλλά η προσφορά θα αυξηθεί μόνο κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι.

«Από την πλευρά της ζήτησης, πιστεύουμε ότι [η πλατίνα] είναι αρκετά καλά προστατευμένη από την οικονομική αβεβαιότητα», δήλωσε ο Στερκ, ενώ μια σειρά παραγόντων τροφοδοτούν τις «περιορισμένες προοπτικές» της προσφοράς.

Ζητήματα προσφοράς

Η προσφορά πλατίνας από τα ορυχεία μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση το 2022, σύμφωνα με την WPIC, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προέρχονται από τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία.

Η Νότια Αφρική αντιπροσωπεύει συνήθως περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας προσφοράς εξόρυξης πλατίνας, σύμφωνα με την UBS, αλλά η διαδικασία έχει περιοριστεί από την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση στην αφρικανική χώρα. Η WPIC ανέφερε ότι η παραγωγή της χώρας μειώθηκε κατά 24% σε ετήσια βάση το 2022 και αναμένει ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια θα αφήσει την προσφορά «σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη» φέτος.

Οι ποσότητες που προσφέρει η Ρωσία περιορίστηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση το 2022, με τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία να εμποδίζουν τη μεταφορά των προϊόντων. Η WPIC εκτιμά ότι τα διεθνή προβλήματα μεταφοράς θα συνεχιστούν και φέτος και ότι η συνολική παραγωγή πλατίνας στη Ρωσία θα «μειωθεί ελαφρώς, αλλά θα παραμείνει ισχυρή».

Η ανακύκλωση είναι η άλλη κύρια πηγή πλατίνας, αλλά οι παγκόσμιες προμήθειες ανακυκλωμένης πλατίνας μειώθηκαν επίσης το 2022. Οι κάτοχοι αυτοκινήτων κρατούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα οχήματά τους λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας νέων οχημάτων και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών, αναφέρει η έκθεση της WPIC, ενώ η ποσότητα των κοσμημάτων που περιέχουν λευκόχρυσο και απορρίπτονται επίσης μειώθηκε πέρυσι. Οι ασθενέστερες πωλήσεις κοσμημάτων στην Κίνα «περιόρισαν τη δραστηριότητα επαναπώλησης», σύμφωνα με την έκθεση.

Θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη στην προσφορά ανακυκλωμένης πλατίνας το 2023, αλλά η ποσότητα θα παραμείνει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, εκτιμά η WPIC.

Αυξημένη ζήτηση

Η πλατίνα γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό συστατικό στα νέα αυτοκίνητα, με το πολύτιμο μέταλλο να αντικαθιστά το ακριβότερο παλλάδιο. Το μέταλλο συμβάλλει στην εξουδετέρωση των επιβλαβών εκπομπών στα οχήματα και έτσι οι αυστηρότερες νομοθεσίες για τις εκπομπές ρύπων και η αυξημένη ζήτηση για υβριδικά οχήματα αυξάνουν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Η παγκόσμια ζήτηση για πλατίνα στην αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% το 2023 σε 3,246 εκατομμύρια ουγγιές, σύμφωνα με την WPIC.

Τα κοσμήματα είναι «ίσως ο τομέας με τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα» όσον αφορά τη ζήτηση πλατίνας, δήλωσε ο Στερκ στο CNBC, αλλά είναι ένα μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, αν και μόνο κατά 2%, σε 1,936 εκατομμύρια ουγγιές, σύμφωνα με την WPIC. Η παγκόσμια ζήτηση, όμως δεν θα αποφύγει τον σκόπελο των επιπτώσεων της οικονομικής αβεβαιότητας, του μειωμένου εισοδήματος των καταναλωτών στην Κίνα αλλά και των φόβων για ύφεση στην Ευρώπη.

Η βιομηχανική ζήτηση για λευκόχρυσο θα αυξηθεί κατά 12% σε ετήσια βάση το 2023, σύμφωνα με την WPIC, με τη χρήση λευκόχρυσου στη βιομηχανία γυαλιού και την ιατρική βιομηχανία, ειδικότερα, να αναμένεται να αυξηθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, είναι «σχετικά πιθανό» η αγορά πλατίνας να εισέρχεται σε μία κατάσταση «διαρκούς και παρατεταμένου έλλειμματος», δήλωσε ο Στερκ στο CNBC.

Διαβάστε ακόμη

EΛΣΤΑΤ: Αυξημένος κατά 24,3% ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο

Το νέο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο των Zara – Πού θέλει να επενδύσει 1,6 δισ. ευρώ

Βουτιά έως 20% για τη μετοχή της Credit Suisse – «Όχι» σε πρόσθετη βοήθεια λέει ο μεγαλύτερος μέτοχος